Posle izvođenja predstave Edip na „Mitem festivalu” u Budimpešti (12. 10) i učešća predstave Gubitnik na „Dimitria festivalu” u Solunu (2. 10) i Međunarodnom festivalu glumca ZAPLET 15 u Banjaluci (23. 10), Jugoslovensko dramsko pozorište 28. oktobra gostuje u Sloveniji. Predstava Putujuće pozorište Šopalović Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića biće izvedena na sceni Drame Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru. U predstavi Putujuće pozorište Šopalović igraju Dragan Bjelogrlić, Jasna Đuričić, Nenad Jezdić, Anita Mančić, Branko Vidaković, Marko Janketić, Jovana Belović, Sanja Marković, Irfan Mensur, Miloš Samolov, Milica Sužnjević, Miona Marković, Neda Šutvić, Vanja Radivojević, Nađa Ristić i Ana Lečić.

Predstava je u maju 2022. godine izvedena na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a godinu dana ranije učestvovala je na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu na kome je dobila nagradu publike dok je Nagradu „Ardalion“ za epizodnu ulogu stručni žiri dodelio Sanji Marković.

Koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz Ljubljane, predstava Te noći sam je video Draga Jančara u režiji Janeza Pipana, premijerno je izvedena 24. septembra na sceni Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru a na Sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozoršta 4. novembra iste godine. Pored glumaca iz Austrije i Slovenije, u glumačkoj podeli su i članovi JDP-a Milan Marić i Nebojša Ljubišić.

Naredne godine planirano je gostovanje Drame Slovenskog narodnog gledališča na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 foto Nebojša Babić

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..