Predstava DAH Teatra „Drveće pleše” ušla je u multimedijalnu knjigu „Otisci prirode” kao jedna od priči o klimatskim promenama i borbi umetnika za klimatsku pravdu. Ovaj globalni pokret koji pokazuje uticaj životne sredine i klimatskih promena na zajednice i sukobe širom sveta, pokrenule su Asocijacija za izgradnju mira u životnoj sredini i Ženevska mirovna platforma - Zajednica prakse za životnu sredinu, klimu, konflikt i mir [ECCP]. Knjiga će biti predstavljena na COP28 - 28. Konferencija o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija, koja se održava u decembru 2023. godine u Dubajiu.

„Otisci prirode“, koristeći umetnost kao platformu za razmišljanje, svedočenje i razgovor, je višejezična, multimedijalna „knjiga priča“ u kojoj se naglašava kritična potreba da se pitanja mira i sukoba stave u centar pažnje tokom pregovora o klimatskim promenama.

Knjiga je višejezična, multimedijalna galerija umetnosti, svedočenja i preporuka za politiku, čiji su autori oni koji su najviše pogođeni sukobima povezanim sa klimom ili angažovani u izgradnji mira u oblasti životne sredine. Biće objavljena prvenstveno kao virtuelna galerija (sa vizuelnom umetnošću, ilustracijom, animacijom, fotografijom, poezijom, snimljenim performansima, fotografskim prikazima skulpture, slikama visoke rezolucije i sl.).
Jedna od priča je i o projektu DRVEĆE PLEŠE, DAH Teatra.

Sledeću predstavu „Drveće pleše” publika će moći da pogleda 7. oktobra u 20 časova u Studentskom parku u Beogradu.
 
„Drveće pleše”, u režiji Jadranke Anđelić i Dijane Milošević, je plesno-pozorišna predstava, na otvorenom, koja se bavi važnošću očuvanja drveća. Realizovana je u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu. Pored izvođača uključuje video radove i komponovanu muziku, a ima za cilj da senzibilizuje publiku i podstakne inicijative u odbrani od prekomerne seče drveća.

Sa radošću još ističemo da je jedna od rediteljki DAH Teatra, Dijana Milošević, ove godine predstavljena kao istaknuta umetnica na dablinskom pozorišnom festvalu „Umetnost i ljudska prava” Smashing Times kompanije iz Irske. Ona će krajem meseca gostovati na dablinskom fesivalu, na kome će držati pozorišnu radionicu na temu „Korišćenje umetnosti i novih digitalnih tehnologija za promovisanje rešavanja sukoba i pozitivnih odnosa u zajednici”.

foto: Djordje Tomic

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..