„Bolest mladosti“ Ferdinanda Bruknera je klasični komad nemačkog ekspresionizma i evropske moderne, koje dovodi na scenu mlade studente medicine razapete između konvencija građanskog života, mladalačkog osećanja izgubljenosti i cinizma savremenog društva. Njihova mladost se u drami samoiscrpljuje i samouništava, kreirajući još strašniji svet i tako stvara iluziju spasenja. Rediteljka Jovana Tomić je i adaptirala tekst, dramaturg je Dimitrije Kokanov, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Luka Mejdžor, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor. Premijera je u subotu 16. septembra u 20h, na Velikoj sceni "Ljuba Tadić".

U predstavi igraju: Sanja Marković, Jovana Belović, Petar Benčina, Miodrag Dragičević, Milica Sužnjević, Natalija Stepanović i Đorđe Mašina.

Prevod sa nemačkog: Nenad Popović.

Povodom predstave čija će premijera biti u subotu uveče u JDP-u upriličena je press konferencija na kojoj su se obrartili rediteljka i svi glumci u predstavi.

Rediteljka Jovana Tomić je rekla da je proces stvaranja komada bio težak zbog obimnog tekstualnog izazova sa diskrepantnim likovima koji kolokvijalno ulaze u ekscesne situacije tokom čitavog komada, i da je njena zamisao pre svega bila da ih prihvatimo onakve kakvi su kao ljude od krvi i mesa, koji žive, rade, osećaju i puno greše. Smatra da komad koji je inače napisan početkom prošlog veka, uopšte nije izgubio na aktuelnosti i danas.

Glumac Miodrag Dragićević je naglasio da je predstava odlična da je isprati i mladja publika zbog njenog edukativnog karaktera.

Glumac Đorđe Mišina smatra da je zajednička borba, savlađivanje mladosti i odrastanje tj. sazrevanje, ono što životno, stvarno i da generacijski povezuje likove i čitav komad i da je upravo ta tegoba srazrevanja glavni motiv predstave.

Rediteljka Jovana Tomić dobro je poznata publici po njenom radu u JDP-u i nagrađivanoj predstavi KRETANJE u produkciji Bitef teatra, koju je režirala prema tekstu Dimitrija Kokanova, a za koju joj je, nakon trijumfa na 65. Sterijinom pozorju gdje je nagrađena u šest kategorija, Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) dodijelilo Nagradu “Bojan Stupica”.

 

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..