Predstava „Wakatt“ Serža Emea Kulibalija zatvoriće 10. oktobra ovogodišnji Bitef. Ulaznice za ovogodišnji festival puštene su u prodaju. Nastala u produkciji Plesnog pozorišta Faso iz Belgije, ova predstava dovodi u pitanje ideju drugosti i straha od drugog, kritikujući tako kolonijalne prakse kroz jedinstveni plesni jezik. Autor predstave Serž Eme Kulibali, koreograf poreklom iz Burkine Faso, nudi sliku sveta kojim vladaju paranoja, neprihvatanje i besmislena agresija nad svim što nam nije poznato. Publici u Beogradu predstaviće se deset plesača u čije je izvođenje utkana mešavina straha i besa, dok ih prati muzika koja će se takođe izvoditi uživo na sceni.

U vreme ratova, bujanja nacionalizama i sve većeg međusobnog udaljavanja ljudi, „Wakatt“ podstiče otpor ovakvim tendencijama istovremeno otvarajući prostor za promišljanje zajedničke i pravednije budućnosti.

„’Wakatt’ je predstava koja se munjevito kreće u prostoru između nade i straha, revolta i potištenosti, ekstaze i ludila“, piše Mikael Belon u kritici predstave koju je objavio za belgijski javni servis Bri (Bruzz). Đia Kurles u svom prikazu za Njujork tajms navodi kako „’Wakatt’ nije samo ples već i vid postojanja.“

Ova predstava zatvoriće ovogodišnji Bitef 10. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, sa početkom u 20 časova.
PRODAJA ULAZNICA U TOKU

Ulaznice za 57. Bitef zvanično su puštene u prodaju 30. avgusta u 19 časova na Bitef & Kišobran After Work Matinee-u koji je održan u Beogradu. U opuštenoj atmosferi Sprat bara u Cetinjskoj ulici okupila se brojna publika festivala, Bitefovi dugogodišnji prijatelji, predstavnici medija, kao i ljubitelji dobre muzike koju je birao kolektiv Kišobran.

U isto vreme počela je i promotivna onlajn prodaja, pa se tako karte za glavni program sa popustom od 20% mogu kupiti putem zvaničnog festivalskog sajta. Po tim cenama ulaznice će moći da se kupe sve do 10. septembra, nakon čega će se onlajn prodaja nastaviti uz popust od 10%. Po redovnim cenama ulaznice će od 11. septembra moći da se kupe i na blagajni Bitefa. Osim toga, na blagajni će moći da se kupi i komplet karata sa popustom od 30%.

Blagajna Bitefa i ove godine biće otvorena u festivalskom pres centru, na prvom spratu MTS dvorane, na Trgu Nikole Pašića. Radno vreme blagajne od 11. septembra do 2. oktobra biće od 11 do 15 časova (svim danima, osim nedeljom), dok će od 3. do 10. oktobra blagajna raditi u istom terminu, radnim danima i vikendom, kao i sat vreman pred početak predstave na mestu izvođenja.
SNAGO, NE PRISTAJ DA BUDEŠ NEČIJA

Pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“ publika 57. Bitefa biće u prilici da u glavnom programu pogleda predstave koje stižu iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji, Gete Institut, Ambasada Savezne Republike Nemačke i Ambasada Grčke. Partner i prijatelj Bitefa je i New Moment New Ideas Company, kreativna agencija festivala. Partneri festivala ove godine su Generali osiguranje Srbija, Erste Bank a.d. Novi Sad, kao i prijatelji festivala Coca-Cola Hellenic Srbija, 1664 Blanc i Somersby, Rajićeva Shopping Center, Alma Quattro, Info media group, Acibadem Bel medic, program „Svaka limenka se računa“ i Halo Creative tim.

Sve informacije kako o glavnom, tako i o pratećim programima festivala, mogu se pronaći na zvaničnom sajtu festivala, kao i putem društvenih mreža fejsbuk i instagram.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..