ISTA - Internacionalna škola pozorišne antropologije Odin Teatra održala se u Mađarskoj u trajanju od 14 dana intezivnog rada sa masterima i učesnicima iz celog sveta. Jedna od izabranih učesnica bila je i Ivana Milenović Popović, glumica DAH Teatra i studentkinja 2. godine doktorskih studija na Institutu za umetničku igru u Beogradu, koja je igrala i u predstavi „Anastazis“ u režiji čuvenog reditelja Euđenija Barbe u Narodnom pozorištu u Budimpešti. Ovaj spektakulrani događaj sa preko 50 učesnika na sceni (perfromera i muzičara) premijerno se odigrao 20. maja 2023. i predstavljen je na međunarodnom festivalu Pozorišne olimpijade u Budimpešti.

Tokom 17. ISTA škole majstori različitih pozorišnih i plesnih tradicija iz Japana, Indije, Balija, Brazila, Argentine, Tajvana, Italije podelili su praktično svoje specifične načine rada, kompozicije i tehnike montaže. Učesnici su imali jedinstvenu priliku da na svom telu iskuse fizičko/mentalno znanje glumaca/plesača različitih tradicija. Ovaj proces, uključio je demonstracije umetnika, biografske razgovore i njihove predstave. Krajnji rezultat ovogodišnje ISTE, ujedno i fokus škole za učesnike bila je primena ovih principa u montaži Euđenija Barbe za predstavu ANASTAZIS/VASKRSENJE, premijerno izvedene u Narodnom pozorištu u Budimpešti u okviru 10. Pozorišne olimpijade.

Predstava „Anastazis” prikazuje različite životne faze i stvarnosti od rođenja do smrti i ponovnog rađanja u svetu prirode, životinja i ljudi. Anastazis je himna moći života i omaž umetnosti izvođača sa svojim sjajem stilova i izraza. Izvode ga izvođači iz različitih zemalja i tradicija: japanski Noh, kineska opera Nanguan, balijski Topeng, indijski Baul, Kathakali, brazilski Cavalo marinho i Bumba meu boi, flamenko i savremeni zapadni stilovi.

„Biti deo ISTA škole je neprocenjivo, celoživotno iskustvo koje otvara nove vizure i mogućnosti pozorišta. Razumevanje različitih stilova i tradicija, mogućnosti njihovog spajanja u nove izraze, prevazilaženje sopstvenih granica i klišea (fizičkih i mentalnih), spremnost za promenu, otvorenost i radoznalost, važnost discipline - samo su neke od važnih lekcija i principa učenja ove škole. Biti deo ovog interdisciplinarnog i internacionalnog spajanja, kao i procesa kreiranja i režije Euđenija Barbe, zajedno sa masterima različitih tradicija i 50 sjajnih performera iz celog sveta, zaista je jedinstven događaj koji se duboko urezuje, inspiriše, osnažuje i obogaćuje za ceo život“, reči su naše učesnice Ivane Milenović Popović

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..