Peta sezona programa MESEC NEZAVISNE SCENE U BITEF TEATRU, repertoarski se i ove godine proteže kroz tri meseca – januar – mart 2023. a usled velikog interesovanja umetnika nezavisne scene regiona. Pokušali smo da se u selekciji nađu predstave različitih formata, rukopisa, žanrova i poetika. Veoma intenzivan rad različitih grupa pozorišnih umetnika u skromnim ali mogućim uslovima rada u nezavisnim produkcijama, nudi široku lepezu najrazličitijih pozorišnih istraživanja ili scenskih iskoraka u različite među žanrovske forme. 

Predstava NA LITICI koja je na repertoaru 1. februara, obraća se na prvom mestu omladini, a nakon predstave organizuje se tribina na kojoj se raspravlja sa mladima o prevazilaženju problema suicida, koje dramski predložak i tretira. Ovaj društveni problem – samoubistvo – postao je gorući što se vidi po izuzetnoj stopi porasta samoubistva među mladima. Predstava koju je režirao Zoran Zarubica, a igraju Maja Šuša i Nikola Pavlović predstava je simplifikovanog savremenog pozorišnog izraza koji odlikuje laka, jednostavna igra izvanrednih mladih glumaca koja nas uvlači duboko u razmišljanje o tretiranom problemu.

Predstava IFIGENIJA na repertoaru je 3. februara. Predstava je produkcija Centar za kulturu Kolašin sa koproducentima Centrom za kulturu “Vojislav Bulatović – Strunjo” Bijelo Polje i NVO “Korifej teatar” iz Kolašina. Predstavu “Ifigenija” po Euripidovoj tragediji “Ifigenija u Aulidi” režirao  je Zoran Rakočević. Predstava govori savremenim scenskim izrazom i referiše se na probleme savremenog čoveka koristeći arhe matricu koju je zadao Euripid.

Predstava 11. februara je predstava savremenog plesna THE BOXES OF HAPPINES. Ovo autobiografska predstava o iskustvu umetničke prakse i stvaranja. Ispituje prirodu umetnika koja je ambivalentna i podvojena živeći delimično kroz imaginaciju, a delimično u prostorno-vremenskom svetu sa određenim identitetom i relacijama sa drugim ljudima. Postavlja pitanje koliko je on stanju da ikada dosegne sreću, a koliko je njegova sudbina kao podvojenog bića suštinski tragična, jer oseća nemogućnost da se ikada u potpunosti ostvari ili odrekne ijednog od ova dva sveta. Rešenje se nalazi u pokušaju integracije i nastojanju da se spasi materijalni svet pomoću umetnosti. Režirala je Ana Obradović.

Na maloj sceni Bitef teatra – Bitef studio, 14. februara svoj solo MRTAV UGAO odigraće Isidora Stanišić. Ova igračka predstava pokreće pitanje vidljivosti savremenog medijski isposredovanog društva, u saglasju je sa kamerama izbrazdanom nam svakodnevicom, čiji su akteri ujedno i nadzirači i nadzirani. U takvom svetu mrtav ugao je, paradoksalno, jedina oaza bezbednosti, tj. zaštićenosti od tuđeg pogleda i mišljenja. Tu je čovek autentično (ne)raspoložen, tu on odbacuje sva svoja vizuelna pomagala i prepušta se slobodi neočekivanog bivstvovanja.

program 1. – 14. februar 2023.

CARLOTTA GRISSI

MRTAV UGAO

THE BOXES OF HAPPINESS

Foto: Srđan Doroški

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..