Pogledajte repertoar Pozorišta Teatrijum od 15. do 21. avgusta. Sledeće nedelje na letnjoj sceni Pozorišta Teatrijum biće za svakog po nešto: "Don Žuan", "Nas dve" i "Sirena i Viktorija" duhovito obrađuju uvek aktuelnu temu - a to je, naravno, ljubav. Predstava "Ženici" iz Hrvatske bavi se, kroz komiku i apsurd, međuljudskim odnosima, a "Nadežda Petrović" i "Slavne srpske vojvode" na zanimljiv način podsetiće nas na neke od velikana naše istorije.

Vida Davidović (po Molijeru) // DON ŽUAN
Ponedeljak, 15. avgust u 21h
Utorak, 16. avgust u 21h

Režija: Tihomir Stanić, Marko Misirača

Igraju: Stefan Radonjić, Vladan Gajović, Đorđe Marković, Milica Janković, Lepomir Ivković, Nevena Ilić, Isidora Građanin, Mariana Aranđelović, Luka Potparić, Milan Bobić, Luka Sević, Dušan Ašković i Tihomir Stanić

Molijerov komad nastao je u Francuskoj u sedamnaestom veku i iako predstavlja kritiku tadašnjeg francuskog i evropskog društva, on je i danas vrlo aktuelan. Umesto plemića, tu je elita, umesto arhaičnih predela francuskih šuma, tu je ovaj i ovakav, današnji Beograd. Umesto Done Elvire, tu su mnoge žene moćnika spremne da dožive pravu ljubav. Umesto viteštva, postoji jedna klanovska lojalnost ljudi koji u formiranim grupama dolaze u Beograd spremni da ga iskoriste kao i svaku dobru šansu. Dakle, kao i svaka dobra komedija, „Don Žuan“ je komad koji odlično komunicira sa današnjim vremenom i aktuelnom situacijom. Ako Don Žuana smestimo u okrilje savremenog crnogorsko-klanovskog miljea u Beogradu, koji funkcioniše po principu strogog patrijarhata i osvete, i ako bismo stavili Don Žuana u situaciju da prekrši taj kod zbog svojih nagona i iskoristi jednu od žena unutar zajednice, bilo bi dosta zanimljivo posmatrati razrešenje ove zbrke. Ucene, pretnje, pištolji, podzemlje, krv, osveta i čast. Veze, vezice, afere i nagoni. A svime ovim se ne gubi ništa od Molijera. Duboko smo uvereni da je baš zato ovaj spoj klasičnog zapleta i likova koji boje našu svakodnevnicu prava scenska kombinacija.

Tatjana Kecman // NAS DVE
Sreda, 17. avgust u 21h

režija: Tatjana Kecman

igraju: Tatjana Kecman i Ana Radonjić - Zoe kida

Duhovita, zabavna i veoma atraktivna priča o ženi, koja je opsednuta karijerom i njenom alter-egu, kojem nedostaje ljubav. Dve potpuno različite žene spaja jedno kabaretsko veče u kojem se „spontano“ peva, glumi i nazdravlja životu.

Biljana Đurović // NADEŽDA PETROVIĆ
Četvrtak, 18. avgust u 21h

režija: Božidar Đurović
monodrama u tumačenju Biljane Đurović

Radnja predstave dešava se poslednjeg dana slikarkinog života u sobi Valjevske bolnice, 3. aprila 1915. Uprkos potpunoj iznemoglosti zbog bolesti, ova znamenita žena preispituje (ne)moć umetnosti u ratu, razmišljajući „o čudu života i smrti“ bezuspešno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima. ...

Aleksandar Galin // SIRENA I VIKTORIJA
Petak, 19. avgust u 21h

režija: Radoslav Milenković
igraju: Bojana Kovačević Gajin, Tatjana Kecman i Radoslav Milenković

Novopečena bogatašica, naizgled pobednica tranzicijskog maratona, za svoju profesorku engleskog, inače tipičnu žrtvu društvene tranzicije, naručuje Pastuva koji za novac “ispunjava sve seksualne fantazije“, ali greškom bira pogrešan broj i umesto seksualnog predatora u stan im stiže – vremešni astronom … Niz komičnih nesporazuma odigrava se među troje junaka Galinove komedije, koja nas suočava sa verovatno najvažnijim htenjem ljudske vrste: da volimo i da budemo voljeni.

Ilija Zovko // ŽENICI
Subota, 20. avgust u 21h

režija: Ivan Baranović i Pere Eranović
igraju: Ivan Baranović i Pere Eranović

Dva dijametralno suprotna lika su se našla u krajnje apsurdnoj situaciji koja ovom delu daje izuzetno humorističan potencijal. Naime, njih dvojica su krenuli na put kako bi stigli na svadbu Jurine ćerke. Međutim, vrlo brzo im se dogodi prometna nesreća i to na poprilično zabačenom putu gde noću gotovo niko i ne prolazi. Zato su njih dvojica osuđeni na zajedničko druženje kako bi im vreme iščekivanja brže prošlo.

SLAVNE SRPSKE VOJVODE
Nedelja, 21. avgust u 21h

Režija: Boško Puletić

Igraju: Vladan Gajović, Lepomir Ivković i Boško Puletić

Navršilo se više od jednog veka u kome su Srbija i njena vojska, jedinstvenim primerom žrtvovanja u istoriji ratova obeležili trajnim pamćenjem jedno vreme u kome se nisu razlikovali oficir i posilni, u istom rovu, za spas Srbije i izbavljenje njenog naroda. To vreme nezaborava, u kome je reč bila tvrđa od zakona; pesma kao odbrana i zaštita, a suza jedini lek i hrana; vreme zime i gladi u kome nam je jedini ogrev bila vera u Boga, a nada, poslednji zalogaj da se preživi i dočeka sloboda; vreme u kome je podanik delio poslednje parče hladne i skamenjene proje sa svojim kraljem; vreme ponosa u kome je opanak pregazio čizmu, a šajkača nadvisila šlem!

POZORIŠTE TEATRIJUM: Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i gradske opštine Stari grad. Upravnik i jedan od osnivača pozorišta je glumac Vladan Gajović, a u osnivanju je učestvovala i glumica Vesna Stanković. Pozorište je prošle godine imalo vrlo uspešnu „nultu“ sezonu u kojoj je odigrano čak 50 predstava, a ove godine je „prva“ sezona otvorena 01. jula. 



Ove sezone novina je dečji program - svakog vikenda u 11h igraju se predstave za decu, a ulaz je potpuno besplatan za sve, zahvaljujući podršci fondacije „Alek Kavčić“. 



Planirano je oko 80 predstava koje će se igrati skoro svako veče tokom jula i avgusta, a Tihomir Stanić će svojom monodramom „Na Drini ćuprija“ zatvoriti sezonu 31. avgusta. Sve predstave počinju u 21h, a karte se mogu kupiti preko sajta teatrijum.rs i linka >> kao i na blagajni Rektorata svake večeri od 19h.

Cena karata je 1000 dinara, dok su karte za monodrame 700 dinara. Studenti i penzioneri imaju 20% popusta.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..