U petak 01. jula u 21h na sceni u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja biće svečano otvorena nova sezona pozorišta TEATRIJUM koncertom "Simfonija Orijenta" Josipa Slavenskog. Nosioci ovog projekta su Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički". Projekat predstavlja reaktuelizaciju i revitalizaciju Simfonije Orijenta kroz vizuru savremenog pristupa njegovoj interpretaciji i postavci - projekat je njegova transformacija u multimedijalne okvire kroz sintezu različitih oblasti umetnosti (muzičke, primenjenih umetnosti i dizajna i dramskih umetnosti).

Multimedijalno osmišljavanje kocertnog izvođenja Simfonije Orijenta biće posmatrano kroz kontekst kompozicija koje pripadaju istom idejno-tematskom krugu Josipa Slavenskog kome pripada i Simfonija Orijenta. Na pojedinim skicama ovih dela nalaze se kompozitorove naznake za korišćenje vizuelnih svetlosnih efekata, ali i ideje o baletu i koreografiji koje nikada nije ostvario.

Ovaj koncert je deo doktorskog umetničkog projekta Igora Sarajlića, studenta doktorskih akademskih studija, studijskog programa: Dirigovanje, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rektorat Univerziteta u Beogradu, Rektorat Univerziteta umetnosti u Beogradu, SOKOJ i Pozorište Teatrijum.

Učesnici: Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" sa solistima

Dirigent: Igor Sarajlić

Vokalni solisti: Lara Kalapiš (alt), Eldin Huseinbegović (tenor), Andrija Sekulić (bariton), Miloš Gašić (bas)
Profesori, saradnici i studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici
Elektronika: Ana Gnjatović i Ana Sofrenović

Dizajneri animacije i video projekcije: Ester Milentijević, Aleksandra Arvanitidis, Tamara Pešić i Nataša Gvozdović Matović
Koreografkinja: Vera Obradović Ljubinković

Rediteljka: Jovana Krstić

• Ove godine pozorište Teatrijum uvodi i dečji program, a deca i njihovi roditelji će moći potpuno besplatno da uživaju u svim dečjim predstavama, zahvaljujući podršci Fondacije Alek Kavčić. U subotu, 02. jula u 11h bićete u prilici da pogledate dečju humanitarnu predstavu "Sladoled" autora Mire Gavrana u izvedbi Minje Filipović.

• 02. jula u 17h časova biće premijerno izvedena dečja predstava "Koliko zrnaca do šaha?" u produkciji pozorišta Teatrijum. Autorka teksta i rediteljka ove predstave edukativnog i zabavnog karaktera je Mirjana Ilić, a u njoj igraju Vladan Gajović, Luka Sević, Milan Bobić i Marina Gava.

• U subotu, 02. jula u 21h prvi put će pred publikom biti izveden "Ljubavni vremeplov III" autorke Vesne Stanković. U pitanju je kabaretska predstava o nezaboravnim ljubavima srpskih velikana, o njihovim životima, stradanjima, radostima, uspesima i strastima. Troje pozorišnih umetnika - Vesna Stanković, Katarina Erić i Saša Đurašević, uz klavir i gitaru pričaju i pevaju o ljubavima Kapetana Miše Anastasijevića, Njegoša, Milice Stojadinović-Srpkinje, Ljubomira Nenadovića, Stanislava Biničkog, vojvode Radomira Putnika, Vaska Pope, Mike Antića i mnogih drugih.

• Ove sezone vas očekuju i dve nove premijere u zajedničkoj produkciji pozorišta Teatrijum i Centra beogradskih festivala (CEBEF-a): "Banović Strahinja" u režiji Bojana Lazovića koja će biti premijerno izvedena 05. jula i "Tesla, Svetlopis u vremenu" reditelja i autora Miroslava Benke čija premijera je zakazana za 13. jul. Centar beogradskih festivala je ustanova kulture grada Beograda koja u svojoj nadležnosti ima organizaciju gotovo polovine stalnih manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd. Naknadno će biti objavljen muzički program, koji će se u septembru odrzati na istom mestu, u Kapetan-Mišinom zdanju, a u organizaciji CEBEF-a.

• Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je prošle na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan Mišinog zdanja i gradske opštine Stari Grad. Pozorište ove „prve“ sezone će igrati od 1. jula do 31. avgusta i imati više od 80 izvođenja. Sve predstave počinju u 21h, a karte se mogu kupiti preko sajta teatrijum.rs i servisa tickets.rs, kao i na blagajni Rektorata svake večeri od 19h.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..