Predstava “Pege u srcu”, nastala po dramskom tekstu Moše Berahe, a u režiji Milorada Milinkovića, premijerno će biti izvedena 18. juna u 21 čas u programskom prostoru Studentskog kulturnog centra Novi Sad – SKCNS Fabrici. Predstava je nastala u produkciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, uz podršku Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Ministarstva kulture i informisanja i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, a izvodi se u sklopu programskog luka Tvrđava mira. Na današnjoj konferenciji za novinare, organizovanoj u Fabrici povodom premijere predstave, direktor SKC Novi Sad, Obrad Škrbić objasnio je da se ideja za realizaciju ove predstave javila u oktobru 2019. godine, kada se sreo sa unukom Moše Berahe, akademskim violončelistom Ronijem Berahom.

„On mi je ispričao kako je njegov pokojni deda Moša Beraha, inače naš pozorišni reditelj iz predratnog perioda i osnivač Užičkog i Zeničkog pozorišta, napisao jedno delo koje je on našao na tavanu njihove kuće u Zrenjaninu. On mi je ponudio da pročitam tekst a ja sam ga nakon toga prosledio kolegama iz SKCNS-a i mom prijatelju, reditelju Miloradu Milinkoviću, koji je pristao da režira ovu predstavu, uz malu dramatizaciju i adaptaciju teksta“, rekao je Škrbić i dodao da je zahvalan Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje za podršku koju pruža SKCNS-u u ovom ali i u realizaciji svih ostalih projekata.

“Pege u srcu” bavi se kako logorskim iskustvima Moše Berahe, tako i ljubavnom pričom smeštenom pred sam Drugi svetski rat. Ova predstava približava život i delo ovog velikog umetnika i čoveka široj javnosti, a ujedno i daje novi osvrt na problem fašizma i antisemitizma.

„Možda je bezveze da se hvalimo odmah na početku, ali ono što sa sigurnošću možemo da kažemo jeste da vas pozivamo da dođete na predstavu i vidite nešto sasvim drugačije od svega ostalog“, istakao je reditelj Milorad Milinković.

„Mi nismo imali prilike da čitamo originalni tekst koji je bio opširniji, sadržavao više likova. Naši likovi su napravljeni od 20 raznovrsnih likova logoraša oficira Kraljevine Jugoslavije, koji su bili u zarobljeništu u logoru Osnabrik. Njihove sudbine su zanimljive, a mi smo o njima čitali kako bismo se približili likovima. Naišli smo na mnoštvo zanimljivih priča o kojima ja nisam puno znao, i zbog toga je bilo veoma zanimljivo raditi na ovom štivu i kreirati ove likove“, rekao je glumac Ivan Đurić.

Drama „Pege u srcu“ je i zanimljiva ljubavna priča koja nas vraća u jedno vreme koje je manje cinično od današnjeg, među ljude drugačijeg kova i morala u odnosu na današnji.

Glumački par koji je „zadužen“ za ljubavnu priču su Anđela Pećinar i Aljoša Đidić.

„Izuzetna mi je čast što sam deo ovog projeka budući da još nisam diplomirala glumu i ovo je za mene izuzetno veliki prvi korak u mojoj, nadam se, budućoj karijeri. I kolegi Aljoši i meni je bio izazov da ljubavni aspekt ove priče približimo publici i to u sadašnjem trenutku, koji se nažalost poklapa sa pričom koju ćete imati prilike da vidite. Bavili smo se time šta se desi kada se rat ispreči dvoma mladima u ljubavi“, rekla je Anđela Pećinar.

Aljoša Đidić je dodao da mu je, kada je pozvan da igra u predstavi, naročito primamljiva bila činjenica da se radi o autentičnoj priči čoveka koji je sve to preživeo i onda stavio na papir.

„Najviše smo se bavili time kako ljubav dvoje mladih ljudi i nužda za preživljavanjem dolaze u interakciju, odnosno u sukob, i kako ta nužda za preživljavanjem i to što je neko možda druge boje kože i druge rase, i dan danas utiče na odluke mladih koji su tek počeli da se snalaze na svom životnom putu“, dodao je Đidić.
Nakon premijere, „Pege u srcu“ biće izvedene i u nedelju, 19. juna i u ponedeljak 20. juna, u 21 čas u SKCNS Fabrici.

Koordinator programskog luka Tvrđava mira, Lazar Jovanov istakao je da Tvrđava mira počinje kulturom sećana i u prvih nekoliko dana Novi Sad postaje prestonica sećanja.

„Jedan od tih programa je i predstava „Pege u srcu“, jer je u ta prva tri dana fokus na žrtvama ratova, kako Drugog svetskog rata i Xolokausta, tako i na žrtvama ratova 20. i 21. veka. Tvrđava mira realizuje se od 17. juna do 17. jula i bavi se kulturom sećanja, umetnošću otpora, kritikom uzroka i posledica rata, odaje počast žrtvama i iznalazi nove modele pomirenja kroz dijalog, razgovore, susrete i umetničke izraze, s obzirom na to da je umetnost ta koja je esencijalna za promociju mira“, rekao je Jovanov.

Pored Ivana Đurića, Anđele Pećinar i Aljoše Đidića, u predstavi igraju i Nenad Pećinar, Aleksandar Gajin i Miroslav Fabri. Asistent režije je Slobodan Branković, a autor muzike Roni Beraha. Za kostimografiju je zadužena Marina Sremac, za koreografiju Ana Nauparac Despotović, a za scenografiju Željko Piškorić i Mladen Stojanović. Dizajn svetla je poveren Nikoli Marinkovu.

Ulaznice su u prodaji od ponedeljka, 13. juna po ceni od 800 dinara. Moći će da se kupe na biletarnici Fabrike, svakog dana od 10 do 15 i od 17 do 20 časova.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..