Predstava DAH Teatra „Drveće pleše" igraće se 8. juna sa početkom u 21 čas na 50. jubilarnom EX TEATAR FESTU u Pančevu. Beogradska publika će moći da pogleda ovu predstavu 11. juna u Studentskom parku u Beogradu sa početkom u 21 čas. Ulaz je slobodan. „Drveće pleše" plesno-pozorišna predstava na otvorenom koja se bavi važnošću očuvanja drveća. Predstava nam prenosi svet drveća koje ima svoj život, protkan pamćenjem, komunikacijom, brigom za mlade i disanjem koje oslobađa kiseonik, tako neophodan za ljudsku zajednicu.

Predstava, u režiji Dijane Milošević i Jadranke Anđelić, u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu, govori o „životu“ drveća i njihovoj važnosti za čovečanstvo, kojom želimo da najdirektnije, umetničkim sredstvima utičemo na građane da gledaju na drveće drugačijim očima i da shvate hitnost potrebe da se drveće u našem gradu i zemlji zaštiti od neumerene seče.

Saznajte više na sajtu o projektu - DRVEĆE PLEŠE NOVI PROJEKAT – DAH TEATAR (dahteatarcentar.com)

Performans „Zemlja” publika će imati priliku da pogleda 12. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u okviru festivala „Gradoznalci: festival kulturne šarenolikosti“.

Na njemu će se okupiti srednjoškolci i srednjoškolke iz Bujanovca, Vranja, Sjenice, Loznice, Beograda i Subotice koji su prethodnih meseci učestvovali u nizu interkulturnih radionica.

Performans „Zemlja“ spaja postupke baštovanstva, brige o biljkama i zemlji (lat. TERRA) sa pričama o migracijama i emigrantima i promišlja napor, bol i prilagođavanje „presađivanja” koje se dešava u procesu migracije, posebno prinudne promene zemlje.

Festival se održava u sklopu projekta „(I)nterkulturni (D)ijalog za EU: Kulturna raznolikost kao jedinstvena turistička atrakcija – Ponuda komšijskih kutaka” koje Grupa 484 i Fondacija „Jelena Šantić“ realizuje uz podršku Delegacije Evropske unije.

DAH Teatar, takođe, gostuje na 10. FemArt festivalu u Prištini sa predstavom „Zagonetka revolucije“ 19. juna, a 20. juna u Gračanici  sa performativnim predavanjem Dijane Milošević „25 čaša vina“.
Festival slavi deceniju prepoznavanja i odavanja počasti hrabrosti umetnica, njihove kreativne moći, njihove posvećenosti ravnopravnosti i pravdi kroz pozorišne predstave, flamenko balet, savremeni ples, konferencije, izložbe i prezentacije sa Kosova, Austrije, Portugala, Španije, Izrael, Italija i Francuska i Srbije.

Predstava „Zagonetka revolucije“  govori o jednoj drugoj realnosti, u kojoj se susreću četiri revolucionara. Oni se šetaju kroz vreme i prostor i pričaju jedni sa drugima i sa nama „sa one strane”. Njihovi duhovi još uvek dišu iza naših leđa. Šta nam to oni poručuju danas? Šta je sve dozvoljeno kako bi se osvojila vlast i sačuvala revolucija? Koliko daleko ona može da ide da bi sačuvala svoje vrednosti? Gde je pobuna, i da li je danas moguća?

Performatinvo predavanje rediteljke DIjane Milošević „25 čaša vina“, nastalo povodom četvrt veka delovanja DAH Teatra, bazirano je na autobiografskim tekstovima u kome ona govori o radu pozorišne trupe koja je nastala u specifičnom istorijskom i političkom kontekstu „zemlje koja više ne postoji”. Kroz nastajanje i rad jedne pozorišne trupe reflektuje se istorija jedne zemlje, ali i svetski trenutak u kome živimo.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..