Ovog meseca u goste nam dolazi „Pozorište mladih“ iz Novog Sada, koje će izvesti komad „Deca Paklene pomorandže“, inspirisan romanom Entonija Bardžisa, „Paklena pomorandža“, u režiji Kokana Mladenovića. Predstava će biti izvedena na Sceni Danilo Bata Stojković, 12. aprila od 19.30 časova. „Deca Paklene pomorandže" istražuju izvore, razloge i povode nasilja među decom danas. Činjenica da su nam deca sve agresivnija i surovija jedni prema drugima, da na neshvatljivo maštovite načine ponižavaju jedni druge, da se beskrupulozno targetiraju, kako u stvarnom, tako i u virtuelnom svetu, mora postati najvažnija tema za sve nas kako bismo društvenu klimu bar unekoliko promenili u korist svojih potomaka.

Decu paklene pomorandže tumače: Darko Radojević, Miloš Macura, Aleksandar Milković, Aleksa Ilić, Anica Petrović, Danilo Milovanović, Kristina Savkov, Nenad J. Popović, Nikolina Vujević i Stefan Ostojić.

“Pokušali smo sa deset mladih ljudi, koji su zaista bili suština našeg projekta, da progovorimo o posledicama “Paklene pomorandže” i to pola veka nakon što je ovo delo nastalo. Šta se sa tom distopijom dogodilo, kako je moguće da ta vrsta patološkog nasilja postane društveno prihvatljiva i kako je moguće da stasavaju stalno nove, i nove, i nove izgubljene generacije. Tragedija ove predstave i romana, onako kako se on završava, je što ta vrsta radikalnog nasilja postaje na kraju društveno prihvatljiva, čak i poželjna, u ime političkih interesa. I mladi koji igraju u predstavi, i mladi koji će je gledati, nažalost, jesu deca “Paklene pomorandže”. “, objašnjava reditelj Kokan Mladenović.
Autor projekta pored Mladenovića je i Nina Plavanjac, koja je ujedno radila i dramatizaciju.

“U trenutku kada stvaramo „Decu Paklene pomorandže“, trulež je odavno ispunila celo bure, budućnost od koje je Baržis strepeo je sadašnjost koju živimo, a patologija nije pretnja za sistem – patologija jeste sistem. Iz ovog surovog sveta potekla su surova deca, koja zapravo nikad nisu ni imala priliku da budu deca. Odlučili su da u svoje ruke uzmu svoju budućnost, koja im je još na rođenju oduzeta. Naučeni su da je humanost slabost zbog koje se ostaje bez glave, i neće napraviti tu grešku da je sebi dopuste. A za svoju brutalnost nagrađuje ih sam sistem u čijem je interesu štancovanje malih gladnih zveri koje preživljavaju, a ne žive. E to je pravi horor-šou.”, ističe Plavanjac.
 
Ulaznice za gostovanje “Pozorišta mladih” dostupne su na biletarnici Zvezdara teatra, svakog radnog dana 12-18h, odnosno vikendima dva sata pre početka planirane predstave, ili putem sistema za onlajn kupovinu, dostupnog preko sajta pozorišta.

Autor fotografija je Jovana Semiz, molim vas da prilikom objavljivanja navedete ime autora.

<<  Novembar 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Putopisi, Intervjui..