Savremena domaća drama „Lutka sa kreveta 21“ Đorđa Lebovića, koja hrabro otvara teme o kojima se čak i danas slabo i stidljivo govori, premijerno će biti izvedena 25. marta na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, i 27. marta na Maloj sceni Kulturnog centra Pančeva. Predstava „Lutka sa kreveta 21“ koprodukcijski je projekat Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Kulturnog centra Pančeva, BEO Arta i Saveza dramskih umetnika Vojvodine. Režiju potpisuje Slobodan Branković, adaptaciju Ana Đorđević, dramaturškinja je Nikolina Đukanović, a scenografkinja i kostimografkinja Minja Poljak. U predstavi igraju Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković.

Bilo je to davno, u logoru smrti, u Kući lutaka kojom je komandovao esesovac. Nekadašnja logorašica i lutka Vilma, danas sredovečna žena, prešla je dug put od pakla do života. Otkrije li danas duboko intimnu tajnu, neće presuditi samo bivšem esesovcu, nego i sebi.

Drama Đorđa Lebovićeva postala je gotovo arhetipski model tragedije nedokazivog zločina i, što je važnije, otvorila je poseban problem tragedije žene u logoru.
 
„Priča je toliko aktuelna da neće verovati da je tekst pisan pre više od pedeset godina“, kaže reditelj Slobodan Branković i dodaje da je ovo tekst koji vraća „glas“ ženama. „Mislim da "ženski glas" napokon postaje važna tema našeg društva i između ostalog ova predstava i jeste posveta tome i puna podrška da se taj glas čuje.“
 
Kada je, posle deset godina, uhvaćen glavnokomandujući logora, koji je sa novim identitetom postao ugledni nemački advokat, „Lutka“ i druge njene preživele sapatnice pozvane su da svedoče protiv njega, a jedina koja je pristala, puna nezaceljenih duševnih i fizičkih rana, bila je ona! Bivši esesovac i komandant logora bezočno stupa s njom u kontakt – dolazi joj u kuću, spretno uvlači u raspravu o budućem suđenju i postavlja pravne zamke za njenu odluku o svedočenju.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..