Festival internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) se skoro četiri decenije uspješno realizuje i reagujući na dinamiku društvenih procesa, daje poseban pečat crnogorskoj kulturno-umjetničkoj sceni. Usljed napete geopolitičke situacije, kao i turbulentnih društveno-ekonomskih prilika na lokalnom nivou, festival se i ove godine suočava sa izazovom u vidu finansijske neizvjesnosti. Ovo je prilika da pozovemo sve društveno odgovorne i druge zainteresovane kompanije, organizacije i udruženja, kao i institucije, da podrže ovogodišnji FIAT, jer u aktuelnim okolnostima umjetnost je posebno značajna, ako ne i neophodna, doza čovječnosti.

FIAT se svake godine realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Glavnog grada Podgorice, te uz pomoć drugih donatora i prijatelja. Jedna od veoma bitnih karakteristika festivala je i promocija i podsticanje kulturne razmjene, saradnje i mobilnosti umjetnika, kako na regionalnom tako i na međunarodnom nivou. Prepoznat kao fuzija različitih oblika umjetnosti, FIAT je, sa svojim autentičnim programom, karakterističnom publikom i neposrednom atmosferom, jedan od najznačajnijih festivala jugoistočne Evrope.

Jubilarni 25. FIAT održaće se od 2. do 11. septembra u Podgorici. Pozivamo sve umjetnike/ce, da svoje projekte i radove iz oblasti eksperimentalnog pozorišta, književnosti, vizuelnih umjetnosti, muzike, filma i kreativnih industrija prijave za festival. Glavni program je takmičarskog karaktera, a međunarodni žiri će, kao i svake godine, dodijelti četiri festivalske nagrade.
 
Prijavni formular za glavni i prateće programe, dostupan je na našem sajtu: www.fiat-montenegro.org od utorka 15. marta do neđelje 1. maja. Zbog svih u ekspozeu nevedenih okolnosti, ovogodišnji budžet festivala je umnogome ograničen, zato sugerišemo da svi aplikanti, u određenoj mjeri, obezbijede sufinansiranje svojih projekata.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..