Posle veoma uspešnog boravka u Gracu gde su Dijana Milošević i Jadranka Anđelić na Festivalu inovacija „Tržište budućnosti” predstavile projekat DRVEĆE PLEŠE kao jedan od pet međunarodnih projekata koji je nagradjen od strane pograma FIXING THE FUTURE Austrijskog radija Ö1, javnog servisa ORF, DAH Teatar je dobio još jedno prestižno međunarodno priznanje. Projekat DAH Teatra „Ne/vidljivi grad” ušao je u uži izbor za nagradu Međukulturna dostignuća 2021 (Intercultural Achievement Award - IAA), austrijskog Ministarstva za evropska i međunarodna pitanja. Nezavisne sudije IAA su visoko ocenile ovaj projekat zbog njegovog kreativnog i posvećenog pristupa međukulturnom dijalogu. Kao priznanje o učestvovanju DAH Teatar je dobio sertifikat, a projekat će biti na sajtu koji će sadržati najistaknutije aplikacije u posljednjih osam godina u oblasti međukulturnog dijaloga širom sveta. 

Direkcija za međunarodna kulturna pitanja u Austriji pozvala je DAH Teatar da u Gracu od 3. do 5. oktobra, zajedno sa ostalim stručnjacima u svetu koji se bave ekologijom, razmatraju nove izazove. „Predstavile smo naš projekat koji je bio jedan od retkih umetničkih inicijativa, ali u razmeni sa predstavnicima organizacija iz oblasti ekonomije, biznisa, ljudskih prava, nauke, ekologije,  obrazovanja, došli smo do svesti o povezanosti svih ovih oblasti kada su u pitanju goruća pitanja društva, kao što su klimatske promene. Skup nazvan „Tržište budućnosti" je bio razmena ideja na kome je „Drveće pleše” ponudilo pozorišnu umetnost kao kanal uticaja na društvene promene (svest o neophodnosti borbe protiv prekomerne seče drveća). To su bila tri inspirativna dana koja su nam pokazala da postoje brojne inicijative, a da povezivanjem, umrežavanjem one mogu da  postanu talas promena ka boljoj budućnosti. Vratile smo se u Beograd sa pozivom da igramo predstavu u Gracu a mi sa željom da u Beogradu predstavio/vidimo Klima Kultur Paviljon - malu šumu u centru grada, Breathe Earth kolektiva”, reči su Dijane Milošević, jedne od osnivačica i rediteljke DAH Teatra.

Već za vikend, u subotu i nedelju 16. i 17. oktobra na Platou ispod Brankovog mosta, šetači i posetioci imaće priliku da pogledaju dramski perfomans „Zemlja“ u izvođenju DAH Teatra, u okviru projekta Kf.MMDKC koji organizuju Kulturforum ODKR i UK Parobrod. Dok nas 30. oktobra očekuje premijera projekta „Drveće pleše“, koji je predstavljen u Gracu. O projektu „Drveće pleše“, će se 20. oktobra u Studentskom parku i 21. oktobra u Košutnjaku od 12 do 24 sata snimati dokumentarni film.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..