U ponedeljak, 11. oktobra, na velikoj sceni Doma kulture Čačak biće premijerno izvedena monodrama „NENAPISANA  PISMA“  u znak obeležavanja 148 godina od rođenja naše velike slikarke Nadežde Petrović. Monodrama u izvođenju  glumice Vanje Milačić jedan je od pratećih programa izložbe “Zlatnom rukom i srebrnim  srpom” Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, koja je u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu,  predstavila zbirku etnografskih predmeta iz Nadeždinog pariskog ateljea.

Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima,  Milkica Miletić,  književnica iz Čačka je oživela lik Nadežde Petrović u svom tekstu Nenapisana pisma, koji je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak u saradnji sa  beogradskom kućom  FAME  Solutions.  Natašu Radulović, pozorišna publika prepoznaje po režijama u više gradova Srbije, i evropskim gostovanjima, poput Moskve, Jekaterinburga, Pariza, Hanovera, a među predstavama izdvajaju se "Ključevi od Leraha" u Beogradskom dramskom pozorištu, "Duet za solistu" u Narodnom pozorištu Sombor, "Božji  ljudi" u Pozorištu "Bora Stanković" Vranje, i "Mala crna haljina" u Domu Jevrema Grujića.

Lik Nadežde Petrović poveren je Vanji Milačić, glumici Narodnog Pozorišta u Beogradu koja je tim povodom izjavila: “Osećam se počastvovanom što mi je ukazano poverenje grada Čačka i njegovih građana, da odigram boginju njihovog podneblja i da na taj način umetnički i ljudski približim novim generacijama mogućnost da saznaju koliko je značajna Nadežda Petrović bila i za njihov sadašnji
život i položaj. Osim njenih visokoumetničkih slikarskih radova, ostavila nam je mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti.”

Nataša Radulović, Milkica Miletić i Vanja Milačić samo predvode veliki ženski tim koji stoji iza ove predstave. Scenografiju je uradila Marija Lukić Shabby Chic Design iz Čačka, kostim Marta Čkonjević studentkinja na dizajnu i oblikovanju tekstila na univerzitetu u Ljubljani, a originalnu muziku napisala je Ana Krstajić, kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija dok dizajn potpisuje Ana Krbanjević dizajnerka iz Beograda. Inspicijent predstave jeSanja Mimica. Predstava je u produkciji Gradskog pozorišta Čačak i izvršnoj produkciji  beogradske  kuće FAME Solutions, realizovana uz svesrdnu pomoć Grada Čačka, Turističke organizacije Čačka, Umetničke Galerije Nadežda Petrović, Nacionalne  platforme Srbija Stvara i Doma Kulture Čačak.

Ulaz je slobodan.

<<  Januar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne