Premijera predstave Moj muž Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić biće održana u nedelju, 18. aprila u 19:30 časova na Sceni Studio JDP. U predstavi igraju Sanja Marković i Jovana Belović. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, kostimograf Maja Mirković, kompozitor Luka Mejdžor a za scenski govor je bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović. Reprize su 19. aprila u 19:30 časova i 22. aprila u 19:00 časova i 28. aprila u 19:00 časova.

JOVANA TOMIĆ – O MUŽEVIMA I ŽENAMA: Rumena Bužarovska u zbirci priča „Moj muž” kreira portrete različitih žena, a tačka njihovog spajanja je okolnost da su muževi centralni fokus njihovog života i delanja. Rumena se, stvarajući likove svojih junakinja, hrabro, bezobrazno i duhovito poigrava sa svim opštim mestima lokalnog konteksta, precizno formirajući ikonografiju patrijarhata u kom smo svi zarobljeni. Dinamika odnosa je uvek ista – muškarac je na pijedestalu, dok žena u sivoj zoni postojanja realizuje svoje ciljeve i potrebe bez narušavanja ili ugrožavanja muške pozicije moći. Rumena ovaj širi kontekst koji determiniše odnose, postupke i događaje likova ne preispituje niti pamfletski kritikuje. Ona protestuje protiv patrijarhata jer kaže – patrijarhat je naša realnost, i biće, još dugo vremena. U takvom društveno-političkom okviru, gde ni muškarcima nije dobro, ona nam priča priče o ženama koje svi znamo, koje su naše najbliže okruženje, a neretko smo to i mi same.

Dramatizacija je podrazumevala odabir i adaptaciju pet priča („Preljubnik”, „Otac”, „Lile”, „Osmi mart” i „Supa”), kroz koje smo želeli da suzimo fokus i usmerimo narativ na odnos među samim ženama – drugaricama, komšinicama, majkama i ćerkama. Muž, odnosno muškarac, nije prisutan na sceni, ali je fokus i centralna figura svakog događaja. U formi ispovesti, žene i dalje problematizuju svoj odnos sa partnerima, ali traže i podršku, solidarnost, pomoć i oslonac u drugim ženama. Predstava “„Moj muž” problematizuje dinamiku odnosa žena u patrijarhalnom ustrojstvu; one su različitih godina, porekla, dolaze iz različitih kulturnih i socijalnih miljea, ali su sve do jedne zarobljene u poziciji društvenog drugog. U petoj, poslednjoj priči uspostavljena dinamika se razbija, pravila se redefinišu, jer junakinje težište prebacuju sa muškarca, muža, na sebe i drugu pored sebe (…)
Kroz intimne ispovesti junakinja priča Rumene Bužarovske, smeštanjem istih unutar intimnog scenskog prostora, tretirali smo fenomen privatnog i ličnog, nečujnog ili nedovoljno čujnog iskustva žena, što je u trenutnom društvenom kontekstu tabu.

Rumena Bužarovska, trenutno jedna od najčitanijih spisateljica na regionalnoj književnoj sceni. Rođena je u Skoplju 1981. godine. Objavila je četiri zbirke priča: Žvrljotine (Čkrtki, 2006), Osmica (2010), Moj muž (Mojot maž, 2014) i Nikuda ne idem (Ne odam nikade, 2018), studiju o humoru u savremenoj makedonskoj i američkoj kratkoj priči O smešnom: Teorije humora kroz prizme kratke priče (Za smešnoto: Teorii na humorot niz prizmata na raskazot, 2012) i knjižicu minifikcije Spavaj (Spij, 2017). Njene zbirke priča prevedene su i objavljene u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Nemačkoj i SAD. Godine 2016. platforma Literary Europe Live (Evropska književnost uživo), u okviru organizacije Literature Across Frontiers (Književnost bez granica), svrstala ju je među deset najzanimljivijih mladih evropskih pisaca. Istarska županija dodelila joj je nagradu „Edo Budiša“ 2017. godine za zbirku priča Moj muž. Bila je stipendistkinja Međunarodnog književnog programa na Univerzitetu u Ajovi (Iowa City) 2018. godine. Bavi se književnim prevodima sa engleskog na makedonski. Prevodila je dela Luisa Kerola, Trumana Kapotea, Džona M. Kucija, Jana Rida, Flanerija O'Konora. Predaje američku književnost na Filološkom fakultetu u Skoplju. Koorganizatorka je i koautorka večeri pripovedanja ženskih priča PičPrič.

Jovana Tomić je onovne, diplomske i master studije završila na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Odseku pozorišne i radio režije, u klasi Alise Stojanović. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu postavila je dramu G. E. Lesinga Natan Mudri (2019). Režirala je predstave: Gospodin Biderman i piromani, Urnebesna tama (Atelje 212), Kabare Nušić (Pozorište „Zoran Radmilović“, Zaječar), Lolita (Madlenijanum), Bosonogi u parku, Lisistrata (Narodno pozorište Subotica), If twice rotates the weather vane/ Waiting for future (Paolo Grasi, Milano), Izlaženje (Dragstor, 20/44), Svaki put kao da je prvi (Kruševačko pozorište), Livada puna tame (Narodno pozorište Beograd), Krv crvenog petla (Narodno pozorište Niš), Kretanje (Bitef), Boli kolo (Narodno pozorište Užice). Dobitnica je prve nagrade Radio Beograda 2 na konkursu „Neda Depolo“ za radio-dramu. Predstava Jovane Tomić Kretanje osvojila je šest nagrada na 65. Sterijinom pozorju.

Foto: Đorđe Tomić

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..