Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), kao jedino reprezentativno udruženje u oblasti umetničke igre, zalaže se za svoj esnaf u najširem smislu. Shodno tome, UBUS skoro četvrt veka dodeljuje strukovne nagrade zaslužnim umetnicima. Povodom dana rođenja našeg proslavljenog koreografa Dimitrija Parlića (23. oktobar), UBUS tradicionalno u ovo doba godine objavljuje imena igrača i koreografa nagrađenih za doprinos umetničkoj igri u našoj zemlji. Proglašavaju se dobitnici nagrada Dimitrije Parlić (za najbolju koreografiju ili koreografski opus), Nataša Bošković (za najbolju klasičnu/neoklasičnu interpretaciju), Smiljana Mandukić (za najbolju interpretaciju savremene umetničke igre), nagrade za Životno delo (za trajan doprinos umetničkoj igri) i Specijalne nagrade za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru.

S obzirom na nedovoljno podrške stvaralaštvu u oblasti umetničke igre, Udruženje baletskih umetnika Srbije dodeljuje nagrade za interpretaciju i koreografiju bijenalno. Umetnici koji su premijerno ostvarili uloge u predstavama u oblasti umetničke igre na teritoriji Republike Srbije tokom protekle dve pozorišne sezone, ušli su u konkurenciju za dodelu nagrade Dimitrije Parlić i Specijalne nagrade za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru, dok će nagrada Nataša Bošković i nagrada Smiljana Mandukić biti dodeljene sledeće godine.

O nagradama je odlučivao jedan žiri imenovan od strane Predsedništva UBUS-a, u čijem su sastavu bili naši eminentni koreografi, pedagozi i igrači – Sanja Krsmanović Tasić, Danica Arapović, Milica Pisić, Dejan Kolarov i Miloš Kecman.

Nagrada Dimitrije Parlić za najbolju koreografiju u sezoni 2018/19 i 2019/20. je većinom glasova dodeljena koreografkinji Konstanci Makras za predstavu Gradovi kojih više nema, kreiranu u saradnji sa, i u izvođenju igrača Bitef dens kompanije. Članovi žirija, za ovu predstavu koja povlači paralelu između traumatičniih doživljaja nemačke i srpske istorije - bombardovanja Drezdena 1945. godine i NATO bombardovanja Srbije 1999.godine, ističu u svom obrazloženju da ''predstava dugo rezonira u nama, budeći bezbroj pitanja, ali imajući katarzično dejstvo, koje ne bi bilo moguće ostvariti bez posvećenog anasambla izvajanog strpljivim i postojanim radom sa izvrsnim domaćim i stranim koreografima, principom koji se u Bitef dens kompaniji neguje''.

Specijalna nagrada za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru ovoga puta nije dodeljena. Iako je žiri razmatrao nekoliko predstava koje su imale potencijal za dobijanje Specijalne nagrade, većina glasova nije postignuta.

Nagrada za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije, u godini jubileja Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu – 70 godina od osnivanja Baleta SNP-a, odlazi u ruke jedne novosadske primabalerine, vredne, marljive i pouzdane Biljane Njegovan.

Predsedništvo UBUS-a u svom obrazloženju ističe ''da našoj igračkoj – baletskoj profesiji trebaju ličnosti poput Biljane Njegovan, koje su pravi predstavnici svoje profesije i profesionalci koji se ne štede ma kom segmenu igre se davali. Stoga, dragoj koleginici čestitamo nagradu, a mladim generacijama želimo da se ugledaju na utaban put vrednog, pregalničkog davanja umetnosti igre.''

- Uručenje nagrade Dimitrije Parlić biće održano 13. marta 2021. godine na sceni Bitef teatra nakon izvođenja predstave Gradovi kojih više nema koja počinje u 19:00 časova.

- Uručenje nagrade za Životno delo biće naknadno objavljeno, a u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Godišnje nagrade UBUS-a se dodeljuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..