Rediteljka, direktorka i suosnivačica DAH Teatra, Dijana Milošević, i profesorka Instituta za umetničku igru nominovana je među 27 žena iz celog sveta za Gilder/Coigny International Award Program, nagrade koja se dodeljuje vodećim svetskim pozorišnim umetnicama zbog umetničke izvrsnosti u angažmanu za društvene promene. Ova prestižna nagrada najuticajnijim ženama teatra u svetu, kao i nominacije se dodeljuju svake tri godine od strane Lige profesionalnih žena u teatru (LPTW), čije je sedište u Njujorku (SAD). Ovu sezonu DAH Teatar počinje sa nagrađivanom predstavom “Zagonetka revolucije” 27. feburara 2021.  sa početkom u 19 časova i performansom “Zemlja” 4. marta 2021. u 19 časova. Obe predstave se izvode u Ustanovi kulture Parobrod, Kapetan Mišina 6a.

“Zagonetka revolucije” u režiji Dijane Milošević, je interaktivna predstava koja publiku, na Harmsov način, četiri revolucionara - Roza Luksemburg, Urlike Majnhof, Kamilo Sijenfuegos i Fanji Kaplan, zajedno sa Harmsom i Majakovskim, vode kroz vreme i prostor Parobroda. Njihovi duhovi još uvek dišu iza naših leđa pokušavajući da nam nešto kažu. Šta nam to oni poručuju danas? Šta je sve dozvoljeno kako bi se osvojila vlast i ugušila revolucija? Gde je pobuna i da li je moguća?
Pogledajte inserte

“Zemlja” u režiji Jadranke Anđelić, je performans premijerno izveden u oktobru prošle godine na Festivalu DAH Teatra “Umetnost I ljudska prava” i ovo je prva repriza. Performans spaja postupke baštovanstva, brige o biljkama i zemlji (lat. TERRA) sa pričama o migracijama i emigrantima i promišlja napor, bol i prilagođavanje „presađivanja” koje se dešava u procesu migracije, posebno prinudne promene zemlje.

Pored ovih aktivnosti DAH Teatar je uključen u nekoliko evropskih projekata, a ove godine obeležava 30 godina postojanja i uspešnog rada u oblasti kulture i savremenog stvaralaštva.  

www.dahteatarcentar.com

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..