U sklopu novog koncepta Bitef teatra koji podrazumeva čvršće povezivanje sa temama i estetikama kojima se bavi Bitef festival, od prošle godine smo u program pozorišta uvrstili i Mesec nezavisne scene, poseban prostor za podršku nezavisnim autorima i trupama. Nažalost, zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa, prinuđeni smo da Mesec nezavisne scene realizujemo u izmenjenom, smanjenom obimu. To je, na kraju krajeva, u skladu i sa sloganom sezone Bitef teatra Na ivici koji, između ostalog, podrazumeva i to da je celokupna pozorišna sezona na ivici održavanja. Ove godine, u okviru Meseca nezavisne scene, publika će moći da pogleda dva nezavisna projekta. 

U četvrtak, 4. februara, sa početkom u 19 časova, na programu je produkcija trupe Upalimo reflektore pod nazivom ČAJ SA KUBLAN KANOM autora Saše Radonjića, po adaptaciji i dramaturškoj intervenciji Aleksandra Milosavljevića.  U subotu, 13. februara, sa početkom u 19 častova, na programu je RAĐANJE ČOVEKA NA IVICI, prezentacija psihodrame terapeuta Vuka Vukovića.

Bitef teatar će se i u budućnosti, u okviru svojih mogućnosti, truditi da pruži podršku projektima nezavisne scene. Tako, na primer, sa ponosom obaveštavamo javnost i da je jedan od projekata koji smo podržali na prošlogodišnjem konkursu za nezavisne projekte, Future Fortune Dragane Bulut, sa uspehom premijerno izveden u berlinskom pozorištu HAU.
 
ČETVRTAK, 4. FEBRUAR U 19h
 
Čaj sa Kublaj – kanom
(monodrama sa dva lika)

Čaj sa Kublaj – kanom je intimna, džepna enciklopedija mojih iskustava iz višemesečne borbe za život koja se odigravala 2009. godine, a sve u formi i ruhu monodrame. Kao u svakoj enciklopediji i ovde su sve odrednice do detalja verodostojne, odnosno predstavljene onako kako su se stvarno zbile, izuzimajući završnu mikronovelu koja baca reflektorsko metaforičko svetlo po dubini i širini tih stvarnih događaja. Autor se nada da njegova na ovaj način artikulisana iskustva mogu nekome nekada u suočavanju sa sličnim traumama biti od koristi, odnosno predstavljati podstrek u nepredavanju stihiji koja bi ih iznenada ponela.
 
Tekst: Saša Radonjić
Pisac i Piščev glas: Jugoslav Krajnov
Adaptacija teksta i dramaturg: Aleksandar Milosavljević
Scenska muzika: Saša Radonjić
Dizajn svetla, zvuka i video: Boris Butorac
Izvršni producent: Jugoslav Krajnov
Produkcija; „Upalimo reflektore“
Trajanje: 60’
 
Saša Radonjić - Rođen u Travniku 1964, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U sebi spaja nekoliko identiteta kao pesnik, pripovedač i prozaista, scenarista, dramski pisac, ali i muzičar, književni tumač, afirmator tradicionalnog knjižarstva. Značajnija objavljena dela: Lica, naličja (pesme 1987), Tetoviranje anđela (pesme 1992), Priručnik za pauna (omnibus novela 1993), Traktat o šeširima (roman 1995), Tri ukradena romana (roman 1999), Severno od romana (priče 2002), Klub ljubitelja SMENE 8 (roman 2008), Pesme čudnih lica (pesme 2011), Švedski sto (proza 2014), Autobiografske i druge nestvarne priče (proza 2015), Večernji doručak (proza 2017), Rubikova kocka (roman 2019), Provihorilo (pesme 2020). Sačinio je Rečnik srpske putopisne proze (1995) i antologiju fantastičarske proze Sazvežđe Lem (2019). Autor je scenarija za televizijski igrani film Priručnik za pauna, drama Tri ukradena romana (Narodno pozorište Kikinda) i Klub ljubitelja SMENE 8 (Šabačko pozorište). Osnivač je i frontmen muzičke grupe Solaris Blues Band sa kojom je snimio šest albuma i dvadesetak spotova, a kao kantautor je objavio tri albuma – Mesečarska adresa (2016), Mahovina i mikrofonija (2018) i Kantautorski dekameron (2020). Osnivač je i suvlasnik izdavačke kuće i knjižare SOLARIS iz Novog Sada.
 
Jugoslav Krajnov - Rođen u Novom Sadu 11. aprila 1973. Studije glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše i Ane Cvijanović Jajčanin, upisao je 1993, a diplomirao 24. decembra 1997. Kao najbolji diplomirani student glume dobio je Nagradu „Predrag Peđa Tomanović“ 1998, da bi mu 2001. isto priznanje pripalo za najbolje ulogu Puškina u predstavi Evgenije Onjegin. Dve sezone je bio angažovan u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, Zrenjanin, a stalni član Drame Srpskog narodnog pozorišta je od 1999. godine. Ulogom Marka u predstavi Ostavite poruku ili Begunci po tekstu i u režiji Vide Ognjenović obeležio je 20 godina umetničkog rada novembra 2017. Osim više od trideset uloga odigranih u SNP-u, igrao je u više od dvadeset predstva na scenama drugih teatara, a ostvario je niz uloga u filmovima i TV serijama. Čaj sa Kublaj – kanom je prva njegova monodrama.

<<  Jul 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
 

Putopisi, Intervjui..