Četvrto izdanje međunarodnog festivala klasične muzike „Rosi fest 2021“ održaće se od 24. januara do 2. februara 2021. godine u Beogradu, u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije u cilju suzbijanja pandemije Covid-19. Budući da je jedan od najvažnijih ciljeva Rosi festa skretanje pažnje šire javnosti na značaj muzike u obrazovanju mladih i razvijanju njihovih kreativnih potencijala, festival će biti otvoren 24.01. predstavom za decu „Bastijen i Bastijena“ na sceni Raša Plaović. Posle završetka predstave, sve mališane očekuje poklon iznenađenje od prijatelja festivala.

U okviru edukativnog programa Rosi festa, čuvena operska diva Olga Makarina, u saradnji sa korepetitorom beogradske opere Srđanom Jarakovićem, održaće onlajn dvodnevni majstorski kurs za mlade solo pevače koji će se odvijati u prostorijama Rosi festa na Kolarčevom narodnom univerzitetu, dok će svi zainteresovani predavanje  muzikološkinje dr Ane Stefanović moći da prate preko Jutjub kanala festivala, 26. januara.

Sedam finalista Rosijevog konkursa za mlade kompozitore „Portreti i sećanja“ publici će se predstaviti 27, 28. i 29. januara, takođe putem festivalskog Jutjub kanala. Na konkursu je učestvovao veliki broj muzičara iz preko šesnaest zemalja sveta, a jednoglasnom odlukom komisije u sastavu - dr Zoran Erić, dr Ana Stefanović, mr Branka Cvejić-Mezei, mr Ladislav Mezei i dirigent Stefan Zekić, specijalne nagrade su dodeljene Lazaru Đorđeviću (Srbija) za kompoziciju „21. oktobar“ i Brahu Bdil (Izrael) za kompoziciju „My father’s death“.

Tema konkursa za kompozitore, „Portreti i sećanja“, odnosi se na sećanje na stradanja za vreme Drugog svetskog rata, a mladi stvaraoci imaju priliku da daju svoj doprinos svetskoj kulturnoj baštini u cilju očuvanja sećanja na žrtve holokausta. Konkurs u prvi plan ističe sećanje na žrtve, ali i zajedničku antifašističku prošlost dva prijateljska naroda i u skladu sa time ovogodišnja tema je bila poezija srpske pesnikinje Desanke Maksimović i izraelske pesnikinje Driti Ronen.

Na završnoj večeri festivala biće izvedena opera „Karmen, jedna tragedija“ (02.02.) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u režiji Ane Grigorović i pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora festivala. Produkcija Rosi festa stavlja u fokus socijalno pitanje života Roma i migranata koji se usled migrantske krize suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije. Sloboda o kojoj peva Karmen, prva operska romska heroina, ista je sloboda koju traže ugrožene socijalne grupe - pravo kretanja, rada i naposletku pravo slobodne ljubavi.

Rosi fest je organizovan uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Davida Ben Avrahama, Ambasade Izraela u Beogradu, SOKOJ-a, Jevrejske opštine, Narodnog pozorišta, kompanija Pertini i Takovo i drugih partnera.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta, a broj karata je ograničen u skladu sa merama za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Detalje o programu i učesnicima možete naći na internet stranici: www.rossifest.org

ROSI FEST 2021. PROGRAM:

24. januar
Narodno pozorište, scena Raša Plaović
19.00 Opera: Bastijen i Bastijena, V.A. Mocart

26. januar
Online događaj
19.00 Predavanje prof. Ane Stefanović
Psalm 137 u baroknim muzičkim interpretacijama

27, 28, 29. januar
YouTube premijera
19.00 Koncert: Portreti i sećanja
Jonathan Domingo (Filipini), Rose Hall (Velika Britanija), Evgeniya Kozhevnikova (Rusija), Adrian Mocanu (Ukrajna),Tamara Knežević (Srbija), Lazar Đorđević (Srbija), Brahu Bdil (Izrael)

30-31. januar
Kolarčev narodni univerzitet - prostorije Rosi festa
17.00-20.00 Majstorski kurs solo pevanja sa Olgom Makarinom

02. februar
Narodno pozorište, velika scena
19.00 Opera: Karmen, jedna tragedija, Ž. Bize

<<  Avgust 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..