Večeras je na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović svečano otvoren Bitef-Prolog, trodnevni događaj u okviru koga će, u glavnom programu, publika moći da vidi dve pozorišne predstave iz Švajcarske i Nemačke, a u pratećem raznovrstan tribinski program i druge sadržaje. U čast početka Prologa, na otvorenoj sceni Bitefa na Skveru Mire Trailović, specijalno sagrađenoj za ovu priliku, izveden je performans savremenog cirkusa Nula u produkciji Cirkusfera/Cirkobalkana, nakon čega su festival svečano otvorili Vera Konjović i Ivan Medenica. Ovo je prvi put da se Ivan Medenica, od kako je umetnički direktor festivala pojavio na sceni na otvaranju, istakavši da je Bitef-Prolog dobar uzorak i najava onoga što je Bitef trebalo da bude i što će biti najava svega onoga što će biti na objedinjenom 54. i 55. izdanju festivala.

Medenica je istakao da je na Skveru Mire Trailović izgrađena svojevrsna Bitef tvrđava - otvorena scena gde se ključne institucije gradskog života od kako je gradova iz antičkih i drugih vremena.  "Tu je pijaca, tu je crkva i iza ugla škola, i to ne bilo kakva već baletska škola, zato smo odlučili da tu izgradimo agoru i vratimo pozorište njegovoj izvornoj svrsi - mestu za preispitivanje društva i njegovu razmenu", istakao je Medenica.   

Vera Konjović, urednica nekadašnjeg pratećeg programa Bitef na filmu, autorka knjige Čekajući Bitef, i vođa prevodilačkog tima Bitefa svečano je otvorila Bitef-Prolog.  Vera nas je podsetila na teška vremena sa kojima se kroz istoriju Bitef suočavao, i naporima da se održi uprkos svemu posvetivši ga Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu i svima koji su bili uz njih. Gospođa Konjović otvorila je Bitef-Prolog rekavši:  "Ali posvetimo ga i onima koji su u teškim uslovima uspeli da organizuju ovogodišnji Bitef i nameravaju da to rade i u buduće svemu i svima uprkos".

U okviru glavnog programa, u Bitef teatru je izvedena predstava Dolina jeze Štefana Kegija u koprodukciji Rimini protokola i Kameršpilea iz Minhena. Ova predstava-predavanje za centralnog junaka ima humanoidnog robota, repliku pisca Tomasa Melea, koji usled bipolarnog poremećaja ličnosti ima strah od javnog nastupa, te ga replika zamenjuje. Istovremeno publika je na otvorenoj sceni Bitefa uživala u emitovanju snimka predstave, a zatim u razgovoru "Susreti sa autorima" koji je vodila Minja Bogavac, sa rediteljem predstave Štefanom Kegijem. Štefan Kegi nije prisustvovao ragovoru uživo, nego se razgovoru priključio putem ekrana na otvorenoj sceni Bitefa iz Bona. U cilju demokratizacije Bitefa gledaoci širom zemlje su istovremeno, zahvaljujući tradicionalnoj saradnji festivala i njegovog medijskog pokrovitelja RTS mogli da ekskluzivno pogledaju snimak predstave na drugom kanalu nacionalne televizije, a publika iz celog sveta program uživo putem Jutjub kanala Bitef festivala,  izuzev predstave Dolina jeze koja će od sutra u svim terminima biti emitovana i na Jutjub kanalu Bitefa.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i NJ.E. Tomas Šib, Ambasador Nemačke, ataše za kulturu Ambasade Francuske Katrin Fodri, Šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese, direktor Gete Instituta u Beogradu Frank Bauman, kao i Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, direktor Sterijinog pozorja Miki Radonjić, Aleksandra Kosanović Strižak, Erste Banka AD Novi Sad i brojni predstavnici medija.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..