Na letnjoj sceni na Tašmajdanu, ljubitelji teatra ponovo će moći da uživaju u predstavama beogradskih institucionalnih i drugih pozorišta iz Srbije. Bitef teatar će na Beogradskoj letnjoj sceni na Tašmajdanu odigrati plesnu predstavu „Prostor za Revoluciju” 1. jula u  21h, po konceptu i u koreografiji Isidore Stanišić, a u izvođenju Bitef dens kompanije. Predstava “Prostor za revoluciju” je nastala kao svojevrsni osvrt na obeležavanje sto godina od Oktobarske revolucije, ali je zapravo promišljanje o današnjem svetu i društvenom poretku u kojem živimo: gde su danas revolucionarne ideje, ima li društvo utonulo u žutu štampu, šoping centre i rialiti programe, snage za otpor, bunt i promenu?

Autorka savremenim plesnim jezikom  propituje mogućnost suštinske (unutrašnje, moralne, personalne i misaone) reforme pojedinca koji srlja u narcisoidnu ideologiju novog doba, a zatim i suštinske reforme društvenog poretka.

Savremena predstava “Prostor za revoluciju” svojevrsni je osvrt na obeležavanje sto godina od Oktobarske revolucije, ali je zapravo promišljanje o današnjem svetu i društvenom poretku u kojem živimo, gde su danas revolucionarne ideje, ima li društvo utonulo u žutu štampu, šoping centre i rialiti programe, snage za otpor, bunt i promenu? “Danas, kada nam kao pojedincima ideja radničkog društva izgrađenog na socijalnoj solidarnosti opstaje još jedino u formi maglovite nostalgije, dok ono empatijsko sopstvo koje pronalazi svoj integritet u duhu zajedništva sada biva otelovljeno emotikonom, sam pomen promene društveno-političkog sistema u kome živimo prouzrokuje ubeđenje da je ipak mnogo lakše zamisliti kraj sveta nego kraj kapitalizma. Bilo da je reč o posledicama izneverenih političkih očekivanja svih revolucija koje su jedino doprinele smenjivanju vladajućih struktura i sve više povećavale klasni jaz, ili da je reč o sveopštoj transformaciji današnje međuljudske ljubavi u interesno pregovaranje između poslovnih partnera diktirano zakonima tržišta, jedno pitanje uvek opstaje: gde je nada? Na čijim plećima danas postoji?

Autorka propituje mogućnost suštinske (unutrašnje, moralne, personalne i misaone) reforme pojedinca koji srlja u narcisoidnu ideologiju novog doba, a zatim i suštinske reforme društvenog poretka.  Čak i kada uspemo, kao pojedinci današnjeg neoliberalnog i kapitalističkog društva, da samosvesno istrajavamo u odbacivanju hipnotičkih ideologija samo-pomagajuće (self-help) aktuelizacije i popularizacije samih sebe, i time uviđamo prisustvo letargičnog, melanholičnog, beznadežnog i depresivnog realizma koji svi živimo, pred nama i dalje ostaje važan izazov: možemo li da se sa takvim okolnostima (emotivno) suočimo? Da li nam to odgovara? Kako učiniti da takav izazov ne ostane izolovani slučaj svakog od nas, već zajedničko pitanje koje nas se svih tiče?”

produkcija: Bitef teatar
koreografija i koncept: Isidora Stanišić
muzika: Darja Janošević
dramaturgija: Igor Koruga

igrači /Bitef dens kompanija: Ana Ignjatović Zagorac, Nataša Gvozdenović, Boris Vidaković, Tamara Pjević, Miona Petrović, Jakša Filipovac i Nikola Živković

Ulaznice za izvođenje na Tašmajdanu svi zainteresovani će moći da kupe od 1.juna online,  klikom na link OVDE po ceni od 500 dinara. Mesta neće biti numerisana. Ulaz je omogućen uz QR kod, koji dobijate u mejlu prilikom kupovine uliaznice. Ulaznice će se prodavati i na veče igranja predstave 01.07.2020. od 18h na Tašmajdanu. Za sve dodatne informacije obratite se na kontakt telefon blagajne Bitef teatra  069/8992400.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..