Proverene zvezde regionalnog pozorišta ponovo u Beogradu! Bitef će se ove godine, po pedeset treći put, održati u Beogradu od 17. do 26. septembra. U glavnom programu, publika će imati priliku da vidi dvanaest predstava koje predstavljaju presek najrelevantnijih evropskih i svetskih pozorišnih tokova. Posebno mesto u glavnom programu namenjeno je domaćem i regionalnom pozorištu, pa će publika moći da uživa i u predstavama Boruta Šeparovića i Sebastijana Horvata, reditelja koji su u prošlosti već gostovali na Bitefu. Posle gostovanja na jubilarnom 50. izdanju Bitefa sa predstavom Nad grobom glupe Europe, u produkciji HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka, Hrvatska), Sebastijan Horvat se ponovo vraća u Beograd. 

Ovoga puta, Horvat potpisuje režiju predstave Ali: strah jede dušu, u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane (Slovenija). Radi se o jednoj od dve predstave glavnog programa zasnovane na delima Rajnera Vernera Fasbindera. U scenskoj adaptaciji Fasbinderovog filma, Horvat zadržava izvorni društveni milje i osnovnu melodramsku radnju, ali u priču uvodi i "treće lice", ono koje "sreću kvari", a to je kontekst, društvena stvarnost, odnosno - mi, gledaoci. Tako je drugi deo predstave potpuno imerzivan, gledaoci doslovno, fizički ulaze u fikcionalni svet ljubavnika i iznutra ga, kao nekakav tumor, razaraju. Tako se ovo delo savršeno uklapa u glavnu estetsku (formalnu) liniju ovogodišnjeg festivala, onu koja se bavi brisanjem granice između izvođača i gledalaca i istraživanjem različitih oblika imerzivnosti u pozorištu. Predstava je na programu 23. i 24. septembra sa početkom u 20 časova.

Još jedan od miljenika beogradske publike, Borut Šeparović, predstaviće se produkcijom Zagrebačkog kazališta mladih i Montažstroja (Zagreb, Hrvatska) Mladež bez Boga, u kojoj razvija polemički diskurs o uzrocima, manifestacijama i posledicama nasilja među mladima u današnjem svetu, uzrokovanom neoliberalnim kapitalizmom, opsesijom samopromocijom, raspadom humanističke ideje zajednice, kao i darvinističkim instinktom opstanka u džungli. Šeparović je dobro poznat publici Bitefa, pre svega zahvaljujući izvođenjima predstava u produkciji Montažstroja. Na 46. Bitefu učestvovao je sa produkcijom 55+, dok je 47. izdanje festivala otvorila predstava A gdje je revolucija stoko? Obe predstave, žiri festivala je nagradio specijalnom nagradom "Jovan Ćirilov". Mladež bez Boga je na programu 53. Bitefa 19. septembra od 21 čas, na sceni "Mira Trailović" Ateljea 212.

Rezervacija ulaznica za sve predstave 53. Bitefa počeće 15. avgusta i trajati do 1. septembra.

Prodaja ulaznica za sve predstave na 53. Bitefu počinje 2. septembra.

Podršku festivalu pružili su i Ambasada Švajcarske u Beogradu, Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Goethe-Institut Beogradu i Francuski institut u Srbiji. Takođe se zahvaljujemo najstarijem prijatelju festivalа kompaniji Coca Cola Hellenic Srbija, vodećoj domaćoj IT kompaniji TeleGroup koja podržava umetnost pod sloganom IT is Art,  kompaniji Schweppes koja je i ove godine sa nama i Societe General Banka Srbija koja nam se od ove godine pridružila kao prijatelj festivala.

Sve pres materijale o ovogodišnjem festivalu (uvodna reč selektora, repertoar glavnog programa, informacije o prodaji i rezervaciji ulaznica, sponzorima, foto i video predstava, vizuelno rešenje) možete preuzeti OVDE.

Akreditovanje novinara još uvek je u toku i vrši se popunjavanjem ON LINE FORMULARA, koji se nalazi na sajtu Bitefa.


<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..