Predstava Gospođica Ive Andrića u režji Gorčina Stojanovića večeras će biti odigrana stoti put na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Predstava, koja je premijerno izvedena 26. aprila 2013. godine, rađena je  prema dramatizaciji Marka Foteza iz 1962. kada je Andrić bio predsednik Umetničkog saveta JDP-a. U predstavi igraju Nataša Ninković, Vojislav Brajović, Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo i Dejan Dedić/Lazar Đukić. Scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf Lana Cvijanović, dramaturg Miloš Krečković a koreograf Miloš Paunović.

Podeljena, kao i Andrićev roman, na dva dela, sarajevski i beogradski, radnja predstave Gospođica odigrava se u decenijama velikih potresa i promena na kraju devetnaestog i na početku dvadesetog veka, te u godinama koje su došle posle Prvog svetskog rata i propasti dva velika carstva. U tim okolnostima odigrava se uzbudljiva životna priča Rajke Radaković, jedne od velikih Andrićevih junakinja. Ona prikazuje sudbinu žene koja je, stalno s mukom pokušavajući da razume vremena koja se menjaju i uzburkani svet u kom se obrela, sve posvetila nastojanju da ispuni davni, teški očev zavet i tako, grozničavo štedeći i strasno stičući, čitav život provela bez ljubavi i prave radosti, otuđena i sama, sve do tragičnog kraja.

Predstava Gospođica je učestvovala na Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu a gostovala je i na sceni zagrebačkog ZeKaeM-a u okviru  ciklusa Evropsko pozorište u ZeKaeM-u 2013. godine. 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..