Krajem novebra pozorište lutaka Pinokio otvorilo je večernju scenu i to premijerom predstave za odrasle - ''I živeli su srećno...?'', po tekstu Nine Horvat, a u režiji Ferida Karajice. Predstava se bavi modernim prinčevima, koji žive danas i čije bajke nemaju baš srećan kraj. U bajkama se sve završava sudbonosnim „da“, a ova se predstava bavi onim što se događa nakon toga. Predstava ''I živeli su srećno...?'' postavlja  pitanje postoje li u 21. veku, u vremenu u kojem je institucija braka u krizi, uopšte srećni završeci. Sledeće izvođenje ove predstave zakazano je za subotu, 17. decembar u 20h.

Nina Horvat

I ŽIVELI SU SREĆNO...?

Da li ste se ikad zapitali šta je bilo sa prinčevima koji su uplovili u bračne vode sa Pepeljugom, Snežanom, Trnovom Ružicom?

Naša predstava „I ŽIVELI SU SREĆNO...?  vam daje odgovor!

Gradeći laku i zabavnu predstavu, otvorili smo i neka ozbiljna pitanja. Dođite! Nadamo se da ćete uživati!

Koprodukcija The Theatre of princes  i Pozorišta Pinokio

Autor teksta: NINA HORVAT
Režija, izbor muzike: FERID KARAJICA
Kostimograf: LARA  POPOVIĆ

Uloge: Princ od Male Sirene - MIHAJLO JOVANOVIĆ, Princ od Trnove Ružice - ĐORĐE STOJKOVIĆ, Princ od Pepeljuge - STRAHINJA BLAŽIĆ. Princ od Snežane - VUČIĆ PEROVIĆ

Reč autorke :  „ Predstava „I ŽIVELI SU SREĆNO...?“ kroz razgovore četiri princa koji žive u modernom svetu dekonstruiše bajku, srećne završetke i poznatu sintagmu „I živeli su srećno do kraja života“. Naša četiri princa iz bajke nalaze se na momačkoj večeri jednog od njih i u toku jedne večeri otkrivaju lice i naličje svojih brakova u kojima ništa nije onako kako se na prvi pogled čini. U bajkama se sve završava sudbonosnim „da“, a naša se predstava bavi onim što se događa nakon toga, u ovom slučaju – raspad sistema.

Postavlja se pitanje postoje li u 21. veku, u vremenu u kojem je institucija braka u krizi uopšte srećni završeci? „

Reč reditelja: „I živeli su srećno...? je tekst koji sam prvo video kao predstavu mladih zagrebačkih glumaca. Učinio mi se duhovitim i pogodnim za rad sa studentima. Stupio sam u kontakt sa autorkom teksta Ninom Horvat i dobio tekst.
Lepo, nepretenciozno, duhovito obračunavanje sa divnom rečenicom kojom se završava većina bajki. Kada je Vlada Lazić govorio o otvaranyu Večernje scene u Pozorištu lutaka Pinokio sinulo mi je da je baš zgodno da prinčevi iz jutarnjih scena doputuju na scenu uveče, kao četiri mlada čoveka koji su zbunjeni ljubavlju, sazrevanjem, brakovima....izgubljeni u svojim bajkama.

Ukrašeni svim ljudskim slabostima, humorno slave jedno prinčevsko momačko veče nakon što su sjahali sa svojih belih konja. Sa mojim dragim bivšim studentima sam uživao u probama gradeći laku i zabavnu predstavu, iza koje stoje i neka ozbiljna pitanja. Nadam se da ćete uživati!

NINA HORVAT - Diplomirala je i magistrirala na Odseku dramaturgije na zagrebačkoj Akademiji dramske umetnosti. Umetnički je rukovodilac Teatra TIRENA u kojem radi i kao dramski pedagog te vodi pozorišne radionice. 2009. godine dobila je treću nagradu „Marin Držić“ za dramski tekst „Dok nas smrt ne rastavi“. Kao dramaturg radila je na desetak projekata. Postavljeni su joj dramski tekstovi: „Tko je to izumio“, „Preko grma, preko trna...“ (priče iz hrvatskog narodnog predanja), (Teatar Tirena), „Ružičasta sanjalica“ (Mala scena), te „I živjeli su sretno...?“ (Scena Gorica) za koju je dobila nagradu publike Teatar.hr. Njene radio drame „Mirni Gaj“ i „Izgledaš isto kao ona“ su snimljene i emitovane na Hrvatskom radiju.

STRAHINJA BLAŽIĆ - Završio glumu u klasi Dragana Petrovića na Fakultetu dramskih umetnosti. Igrao naslovnu ulogu u filmu Darka Bajića „Bićemo prvaci sveta“ ,za koju je dobio nagradu u Nišu za najbolyeg debitanta. Dobitnik je povelje  Danilo Lazović za najboljeg govornika poezije. Trenutno ga možemo gledati u predstavama u Atelyeu 212 i u UK Vuk.

MIHAJLO JOVANOVIĆ - Završio glumu u klasi Dragana Petrovića na Fakultetu dramskih umetnosti.
Do sada se ostvario u ulogama u pozorištima Atelje 212, Boško Buha i Pozorištance „Puž“.
Igrao je u filmu „Branio sam Mladu Bosnu“ i serijama: „Čizmaši“ i „Andrija i Andjelka“.

ĐORĐE STOJKOVIĆ - Završio glumu u klasi Dragana Petrovića na Fakultetu dramskih umetnosti.
Trenutno igra u predstavama u pozorištu Atelje 212: „Ožalošćena porodica“ i „Ćelava pevačica“, u Pozorištu na Terazijama: mjuzikl „Sweet Charity“, u pozorištu Boško Buha: ‘’Magareće godine’’ i ‘’Zvezdarski vitez’’. U Pozorištu lutaka „Pinokio“ glumi u predstavi „Baš Čelik“. Na malim i velikim ekranima smo ga gledali u serijama „Komšije“, „Andrija i Andjelka“, „Čizmaši“ i „Vojna akademija 3“.

VUČIĆ PEROVIĆ - ZavrŠio glumu u klasi Dragana Petrovića na Fakultetu dramskih umetnosti.
Na malim ekranima ga možemo gledati u seriji „Sindjelići“ kao i u filmu „Branio sam Mladu Bosnu“.

          

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..