DAHteatar

U čast svog jubileja, 20 godina postojanja i rada, DAH Teatar od 11. do 18. juna organizuje festival i konferenciju "Prenošenje plamena".

 

DAH Teatar, kao jedina profesionalna pozorišna trupa koja traje toliko godina, ovim projektom na simboličan i na konkretan način želi da potvrdi važnost kontinuiteta jedne umetničke pojave u našoj kulturi i utvrdi nas još jednom na kulturnoj mapi sveta. „Prenošenje plamena" je projekat koji se sastoji od festivala i konferencije, čije su teme predavanje znanja u oblasti pozorišne umetnosti, susret generacija, važnost trajanja i kontinuiteta u kulturi jedne zemlje kao i kako znanje u ovoj umetnosti koje postoji samo u trenutku dok se izvodi može da bude zabeleženo, preneto drugome i sačuvano za budućnost. Projekat okuplja vodeće pozorišne stvaraoce i teoretičare, na jednom mestu će biti pozorišni "masteri" od kojih je DAH učio, srednja generacija koja se nastavlja na tradiciju "učitelja" i treća generacija umetnika koja svojim prisustvom nastavlja laboratorijski i eksperimentalni način teatarskog delovanja. Festival se otvara performansom  "Živeti u dahu", a zatvara novom premijerom DAH Teatra koncert-predstavom "Nežno, nežno, nežnije". Bogat program će se odvijati u sedištu DAH-a u Marulićevoj ulici, u UK "Vuk Karadžić", Bitef teatru i Centru za kulturnu dekontaminaciju.

 

DAH Teatar su 1991. godine osnovale Jadranka Anđelić i Dijana Milošević. Glumica Maja Mitić je deo ove trupe od samog početka, a 1993. godine trupi se priključuje i Sanja Krsmanović Tasić. Iz potrebe da proširi svoje aktivnosti i deluje i nacionalno i internacionalno Dah Teatar proširuje svoje delovanje formirajući DAH Teatar Centar za pozorišna istraživanja. Tokom dve decenije svog postojanja unutar Centra je realizovan veliki broj projekata, predstava, gostovanja, festivala, radionica. DAH Teatar, kao angažovano pozorište, sa svojim predstavama i aktivnostima gostuje širom sveta i predstavlja najznačajnije umetnike i teoretičare iz oblasti izvođačkih umetnosti. U našoj kulturi, gde najveći problem predstavlja kontinuitet i trajanje, smatramo da je od izuzetnog značaja pokazati da odredjeni kulturni koncept, tj umetnička organizacija mogu da opstanu i da svojim radom inspirišu nove generacije. Upravo „Prenošenje plamena" simbolično ukazuje na važnost kontinuiteta, prožimanje iskustva i prenošenje znanja i vizije.

 

Pozvani gostujući umetnici predstavljaju najznačajnije umetnike iz generacije velikih pozorišnih „mastera" našeg vremena: Eudjenio Barba i Odin Teatar (Danska), Genadi Bogdanov (Rusija), Džil Grinhalš (Vels), Mirjana Karanović (Srbija), Rena Mirecka (Poljska), Piter Šuman i Bred end Papet Teatar (SAD). Ovo su umetnici i trupe koji su obeležili XX vek svojim umetničkim radom i čije delovanje još uvek traje i u XXI veku. Neke od njih smo imali prilike da vidimo i na BITEF-u, što predstavlja značajnu vezu izmedju ovog festivala koji traje već nekoliko decenija i delovanja DAH Teatra.

 

Druga generacija pozvanih umetnika je generacija kojoj po radu i delovanju pripada i DAH Teatar. To su trupe i umetnici koji se svojim delovanjem nastavljaju na pozorišne „mastere" i svojevrstan su most izmedju njih i generacija koje dolaze. Oni su takodje značajna pojava na današnjoj svetskoj teatarskoj sceni i svojim inovativnim radom otvaraju nove mogućnosti u ovoj umetničkoj oblasti: DNA Works (SAD), Ister Teatar (Srbija),Teatar Labor (Nemačka), Violeta Luna (Meksiko), Teatret OM (Danska), Plavo pozorište (Srbija), 7 Stages Theatre (SAD), Tricklock Company (SAD), Voix Polyphoniques (Francuska).

 

Treću generaciju predstavljaju umetnici i trupe koji se na direktan ili indirektan način nastavlja na našu, a koja je već prisutna na svetskoj teatarskoj sceni, generaciju otvorenu za eksperiment i teatarski ekces: ArtSpot Productions (SAD), Fragment teatar (Švajcarska), Ansambl Miraž (Srbija), Prodigal Theatre (VB).

 

Pored predstava navedenih umetnika i trupa, drugi važan segment ovog Festivala čini program pod nazivom:

„Konverzacije"- razgovori izmedju umetnika koji pripadaju generaciji pozorišnih "mastera" i naših vodećih umetnika i teoretičara.

Treći segment ovog susreta jesu brojne radionice tokom samog festivala, a od 20. do 26.juna. organizuju se radionice koje će voditi dvoje čuvenih umetnika koji predstavljaju direktne nastavljače tradicije Grotovskog - Rena Mirecka i tradicije Mejerholjda - Genadi Bogdanov. Radionice se organizuju u DAH Teatru.

 

Četvrti segment Festivala predstavljaju panel diskusije i prezentacije projekata koji se bave teatrom i društvenim pojavama: teatar i aktivizam, teatar i izgradnja mira, teatar i duhovne discipline, teatar i socijalne promene... U formi prezentacija, filmova, promocija knjiga, razmene iskustva, govoriće se o efektivnosti teatra u drugim društvenim oblastima.

 

Od 2000. godine, kao i ovaj put, projekti DAH Teatra podržani su od strane Gradskog Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Ministarstva Kulture Republike Srbije, što je bio i još uvek jeste dodatni stimulans našem radu. Zahvaljujemo se svima koji su podržali festival i konferenciju „Prenošenje plamena": Rekonstrukcija ženski fond, Ambasada Norveške u Srbiji, Ambasada Meksika u Beogradu, Fondacija Kvinna till Kvinna iz Švedske, Francuski kulturni centar u Beogradu. Partneri projekta su: Ustanova kulture „Vuk Karadžić", Bitef teatar, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Osnovna škola „Kralj Petar II Karađorđević", Ruski centar za nauku i kulturu u Republici Srbiji, kao i brojnim medijskim sponzorima.

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..