Predstava ”Zapisi iz ćelije broj 12”, svojevrsna je adaptacija dela “Zapisi iz mrtvog doma” F.M. Dostojevskog, uz autorski koscenaristički pečat osuđenika Đorđa Vasiljevića. Nastup u Domu omladine Beograda, zakazan za 07.09.2015. u Velikoj Sali sa početkom u 19h, predstavlja veliko finale projekta i prvo pojavljivanje ove predstave u javnosti, u nekoj od ustanova kulture.

 

Predstava je nastala u  saradnji Službe za tretman Okružnog zatvora u Beogradu i nevladine organizacije Centar za rehabilitaciju imaginacijom, a u realizaciji predstave učestvuju lica na odsluženju kazne zatvora u  Okružnom zatvoru Beograd.

 

Koncept i postavka ove dramske tročinke osmišljeni su od strane predsednice CRI Marine Kovačević, uz asistenciju državnih službenika pri  Službi za tretman OZ Beograd.
 
Predstava se sastoji iz tri čina : Ispovest, Ropstvo i Sloboda,  sa idejom  da osuđenici kroz pozorišnu igru, konkretizujući problem iz uloge koja daje mogućnost da se izmeste u drugost, lakše sagledaju svet sa distance, da ‘isprobaju’ drugačije postavke i da ispolje osećanja.


Predstava je sublimacija ličnog istraživanja pojedinaca – aktera, ali i zajednički fokus ove pozorišne grupe oko jedne pojave i omogućava da se učesnici slobodno i kreativno izraze.
 
Nakon premijere predstave u Okružnom zatvoru Beogradu,održane 27.12.2014. godine,  te nekoliko repriza u okviru matične ustanove, razumevanjem Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i uprave Okružnog zatvora Beograd koji su prepoznali kvalitet i potencijal ovog dela, usledila je višemesečna turneja po kazneno popravnim ustanovama u Zabeli, Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Valjevu.

 

INTERVJU SA MARINOM KOVAČEVIĆ

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..