U petak 26. juna u 20 časova na sceni pozorišta DADOV, održaće se premijera operete Slepi miš Johana Štrausa Mlađeg, pod dirigentskom palicom Dragane Radaković, a u režiji Vladana Đurkovića. Jedana od najpopularnijih opereta Johana Štrausa Mlađeg svoju premijeru će doživeti na sceni beogradskog pozorišta DADOV u izvođenju  studenata Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. Mnogi mladi, nisu ni svesni da je fenomen „muzičke zvezde“ neraskidivo vezan za lik i delo Johana Štrausa Mlađeg.

 

 

Prve ploče pojavile su se u vreme kad je Štraus zakoračio u srednje godine, a najviše su se prodavale one koje su nudile muziku “kralja valcera”. Ovo jeste upravo razlog zašto se ova opereta našla na repertoaru jednog omladinskog teatra.

 

“Opereta Slepi miš je vrlo kompleksno delo, jer se pored veoma zahtevnih arija, nalaze i dramske scene, što zahteva pored vokalnih sposobnosti i glumački dar. Imali smo sreće da u ovoj generaciji studenata imamo takve talente koji mogu odgovoriti ovim zahtevima.”- rekla je dirigentkinja i profesor Dragana Radaković.

 

Prva repriza operete Slepi miš biće prikazana 7. jula na BELEF-u u dvorištu Kuće Kralja Petra Prvog. “Za tu priliku ćemo predstavu prilagoditi prostoru i napravti pravi ambijentalni teatar. Publika će po činovima menjati pozicije i uglove posmatranja predstave. Mogu samo reći da će ovo biti nešto sa čim se beogradska publika nije srela.”- istakao je reditelje Vladan Đurković.

 

U predstavi igraju: Mladen Prodan, Evgenija Jeremić, Dušan Svilar, Vesna Marković, Milica Nikolić, Marko Pantelić, Nataša Rašić, Nikola Mikić,  Andrija Nikoletić i Branko Marković. Na sceni će se pojaviti i hor sastavljen od studenata Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu i učenika odseka za solo pevanje beogradskih srednjih muzičkih škola.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..