,,Drhtaj ruže” DAH Teatra, 25. maja 2015. godine u 20 časova u DAH Teatru (Marulićeva 8) - „Drhtaj ruže“ je predstava o umetničkoj saradnji i kreativnom procesu između glumice i  rediteljke, koja se bavi temom  nestalih ljudi.  Refleksija o snazi i krhkosti pamćenja, o značenju nestajanja i mogućnosti transformacije. DAH Teatar je ove godine nominovan za prestižnu nagradu ,,Ogoljeno pozorište Tereze Pomodoro’’ za predstavu ,,Drhtaj ruže’’.

 

„Reći da je predstava „Drhtaj ruže" DAH Teatra među najboljim u našem pozorištu ne znači mnogo, ili, ipak – znači sve. Prvo se tiče jadnog stanja našeg pozorišta, a drugo onoga da se uprkos svemu (i uprkos svima) – "izrekne reč". (...) A ova predstava, do kraja osmišljena i precizna, sa izvođačkim nivoom koji je biser našeg pozorišta, ne da nam da prestanemo da se pitamo. (...) Ovo je predstava o hlebu i o bilju, o kosti i semenu, prestava koju rade, koju gledaju i koju vole oni koji neće da prestanu da se pitaju, koji znaju šta neće baš zato što su sami jedno veliko - DA". - Vladimir Kolarić, pisac i filmski teoretičar.                          

 

DAH Teatar je ove godine nominovan za prestižnu nagradu ,,Ogoljeno pozorište Tereze Pomodoro’’ za predstavu ,,Drhtaj ruže’’.


Godišnja međunarodna nagrada ,,Ogoljeno pozorište Tereze Pomodoro’’ (The Naked Theater of Teresa Pomodoro), sada u svom šestom izdanju, ima za cilj da doprinese razotkrivanju i promociji onih formi ,,pozorišne inkluzije’’ koje vode izvođačke umetnosti u srce društva, vraćajući pozorištu njegovu vrednost iskustva, šansu za razvoj i deljenje otvoreno za sve pojedince, nevezano za njihovo godište, društveni položaj, pol ili poreklo. Nagrada je posvećena sećanju na Terezu Pomodoro, koja je bila začetnik i koja je dala život ideji pozorišta otvorenog svim umetničkim skretnicama. Stručni žiri svih 6 godina koliko se dodeljuje, čine svestski priznati umetnici i stručnjaci iz oblasti savremenog pozorišta Euđenijo Barba, Lev Dodin, Džonatan Mils, Luka Rankoni i Livia Pomodoro.

 

Koncept: Dijana Milošević i Maja Mitić


Na sceni:


Nemanja Ajdačić - Onaj koji jeste i nije; violinista
Dijana Milošević - Rediteljka
Maja Mitić - Nekoliko stotina godina stara žena koja je već sve videla    

Scenografija: Neša Paripović
Kostim: DAH Teatar i Marija Marković
Zvuk: Jugoslav Hadžić
Muzika za violinu: Nemanja Ajdačić
PR i organizacija: Ivana Milenović Popović i Aleksandra Stojanović
          

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..