Slobodanu Markoviću, direktoru i idejnom tvorcu Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas (nedelja, 15. fabruar) Zlatnu medalju za zasluge, visoko priznanje koje se dodeljuje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

 

Izdvajamo iz obrazloženja: „Slobodan Marković, direktor i selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice, nezaobilazna je ličnost našeg kulturnog života. Godinama se, s mnogim razlozima, nalazi u žiži interesovanja sveta teatra namenjenog mladima. Kulturni animator, dugogodišnji upravnik pozorišta, selektor brojnih naših i inostranih festivala pozorišta za decu, pokazao je i dokazao, naročito tokom dva minula desetleća, kako se upravo iz jednog takvog centra, kakav je Subotica, može meritorno i superiorno suditi, savetovati i uticati. Ono što posebno zaokuplja našu pažnju je Markovićev nemerljivi doprinos osnivanju, razvoju, razrastanju i očuvanju Međunarodnog festivala pozorišta za decu, preko čije su scene, dosad, prešla i prošla pozorišta iz četrdeset i pet zemalja sveta – od Kine do SAD-a i od Švedske do Irana. Nema nikakve sumnje da je Slobodan Marković upravo u ovako koncipovanom programskom opredeljenju i ostvarenim, a nadasve sačuvanim izvornim načelima i principima kulturnog prostora, u dvadeset i jednoj godini koja je za nama, pronašao odgovarajuće tle na kojem je razvijao, branio i odbranio vaspostavljene ideje o savremenom pozorišnom izrazu za decu, štedro pomažući mnogim domaćim i inostranim festivalima sličnog profila, a mudro popularišući, pri tom, mesto i značaj naše kulture širom sveta“.

 

Slobodan Marković je jedan od dobitnika odlikovanja koje je danas predsednik Nikolić dodelio povodom Dana državnosti istaknutim domaćim i stranim ličnostima i institucijama.

 

Ovo je još jedno u nizu značajnih priznanja koje su dobili Festival i Slobodan Marković, izdvojićemo samo neka: u aprilu 2013. godine je u Ljubljani Slobodanu Markoviću uručena Pengovljeva nagrada za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i promociji i popularizaciji slovenačke lutkarske umetnosti. Ukazom predsednika Ruske Federacije Dimitrija Medvedeva od 2. februara 2011. g. za ogroman doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu gospodin Slobodan Marković odlikovan je Ordenom prijateljstva. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen Vukovom nagradom, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je godine 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada Pro urbe za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti.  

 

Koliko je pojаvljivаnje nа Festivаlu stvаr prestižа, nаjbolje pokаzuje činjenicа dа se zа učešće u tаkmičаrskom progrаmu prošlog, 21. izdanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, prijаvilo čаk 230 predstаvа iz 44 zemlje kao i to da su sva pozorišta koja su učestvovala u prošlogodišnjem takmičarskom programu došla na Festival bez nadoknade putnog troška i honorara od strane Festivala. Neka od njih, poput pozorišta iz Gruzije, prevalila su i nekoliko hiljada kilometara autobusom da bi učestvovala na Festivalu u Subotici!

 

Predstojeće, 22. izdanje Festivala, održaće se u Subotici od 17. do 23. maja 2015. godine, a rok za podnošenje prijava za učešće u takmičarskom programu i na 7. Međunarodnom forumu za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade je 28. februar.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..