Slovenačko Kranjsko pozorište će u subotu, 31. januara premijerno izvesti predstavu Azbučni rat (ABC oder Krieg) u Madlenijanumu, koju će, posle premijera u Kranju i Ptuju, sada imati priliku da pogledai domaća publika. Radnja predstave temelji se na razdoblju 1831-1835. godine u Beču i govori o strukturisanju slovenačkog i srpskog jezika kao evropskih jezika kroz međusobne odnose Jerneja Kopitara, Vuka Karadžića, Matije Čopa i Franca Prešerna, čija se ljubav prema jeziku i istraživanjima prepliće sa sukobima i pritiscima cenzure i sistema.

 

Crvena nit predstave je „azbučni rat“ , polemike, suprotstavljanje cenzuri i zabrani štampanja slovenačke reči.
Priča je obavijena misterijom – Mina Karadžić i njen otac Vuk Karadžić neumorno traže rukopis iz 19. veka,pratećiživotne priče pojedinih likova, njihovo prijateljstvo, ljubav, neispunjene čežnje, putovanja i iznenadne smrti, simbolično odslikavajući i savremeno doba, u kom se ratovi ne vode na frontu, oružjem, već putem diplomatije, olovkom.  


„Veoma mi se dopala uloga Mine, poznate slikarke i obrazovane žene koja je Vuku mnogo pomogla tokom rada, ali je ostala u njegovoj  senci“ – komentariše svoju ulogu Aleksandra Balmazović.Glumac Ivan Bekjarev nije krio pozitivne utiske o profesionalizmu i  talentu glumaca Prešern pozorišta sa kojima igra u predstavi. Lik u predstavi Azbučni rat, kako kaže, nije mu bilo teško da dočara jer ga je već glumio u monodrami o životuVuka Karadžića.


Predstava je produkcija MuzeumLjubljana koja je imala svoje slovenačku premijeru u januaru. Predstava će se igrati na tri jezika – slovenačkom, srpskom i nemačkom, a izvodiće se, pored Opere i teatra Madlenianum, i u Prešernovom gledalištu u Kranju i u Cankarjevom domu.


Pored Ivana Bekjareva (Vuk Karadžić) i  Aleksandre Balmazović (Vukova kćerka Mina) igraju Peter Musevski u ulozi Jerneja Kopitara, Matija Čop (Borut Veselko), Jure Ivanušič  (France Prešern) i Vesna Pernarčič (Antonia Hoefferna).


U predstavi čiji je autor teksta Ivo Svetina, režiju i scenografiju potpisuje Barbara Novakovič Kolenc, dramaturgiju Jana Pavlič, kostimografiju Alan Hranitelj, a Sanja Nešković Peršin koreografiju.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..