Tri premijere - U martu je na Sceni „Ljuba Tadić” premijerno izvedena predstava Unosno mesto A. N. Ostrovskog u režiji Egona Savina. Sam kraj sezone obeležila je još jedna premijera na Velikoj sceni. Reč je o komadu Milene Marković Zmajeubice u režiji Ive Milošević koja je premijerno izvedena 7. juna.

 

Zmajeubice su prva predstava nastala kao deo programa obeležavanja sto godina od početka Prvog svetskog rata u 2014. godini koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Druga predstava koja je deo ovog programa imala je premijeru 17. decembra na Sceni „Ljuba Tadić“. Reč je o predstavi Dnevnik o Čarnojeviću Miloša Crnjanskog koju je režirao Miloš Lolić.

 

Pali anđeo istorije

 

Program „Pali anđeo istorije 1914/2014” kojim je obeleženo sto godina od početka Prvog svetskog rata finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Pored dve predstave koje su nastale u okviru ovog programa, Zmajeubice i Dnevnik o Čarnojeviću, realizovano je i nekoliko gostovanja. Predstava Zmajeubice Milene Marković u režiji Ive Milošević gostovala je u novembru na scenama Narodnog pozorišta u Pragu i Šaušpilhausa u Gracu. Krajem decembra Zmajeubice su izvedene i na sceni Zagrebačkog pozorišta mladih (ZeKaeM) u Zagrebu.


Kao deo programa „Pali anđeo istorije“ na Sceni „Ljuba Tadić” izvedene su predstave 1914 u režiji Roberta Vilsona u izvođenju Narodnog pozorišta iz Praga i Talerhof u režiji Ane Badore i izvođenju Šaušpilhausa iz Graca.


Projekat „Pali anđeo istorije”, koji podržava Unija teatara Evrope, nastaviće se i u narednoj godini učešćem predstave Zmajeubice na festivalu pozorišta članica Unije teatara Evrope u Štutgartu i gostovanjem predstave Dnevnik o Čarnojeviću na sceni Folksteatra u Beču.

 

Festivali i gostovanja:

 

Kao i prethodnih godina, naše predstave gostovale su na brojnim festivalima i scenama u zemlji i inostranstvu. Igrali smo u Pragu (Češka), Gracu (Austrija), Zagrebu (Hrvatska), Tivtu (Crna Gora), Rumi, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu, Užicu.

Ovogodišnje Sterijino pozorje otvorila je predstava Unosno mesto A. N. Ostrovskog u režiji Egona Savina. Ova predstava u junu je učestvovala na jednom od najvećih regionalnih festivala „Dani satire Fadila Hadžića” u Zagrebu a videla ju je i publika na Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu i 19. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu.

Na Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu izvedena je i predstava Otelo Vilijama Šekspira u režiji Miloša Lolića.

Predstava Zmajeubice Milene Marković u režiji Ive Milošević našla se u selekciji ovogodišnjeg Bitefa a u okviru programa Pali anđeo istorije gostovala je i u Češkoj, Austriji i Hrvatskoj.

 

Nagrade:

 

Nagrada grada Beograda za pozorišno stvaralaštvo u 2013. godini dodeljena je Nebojši Dugaliću za ulogu Roberta u predstavi Izdaja Harolda Pintera u režiji Gorana Šušljika. Nagrada je dodeljena u aprilu.

 

Na 59. Sterijinom pozorju nagradu žirija za glumačko ostvarenje dobio je Srđan Timarov za ulogu Onisima Panfiloviča Belogubova u predstavi Unosno mesto A. N. Ostrovskog u režiji Egona Savina. Sterijina nagrada za kostimografsko ostvarenje dodeljena je Lani Cvijanović za kostime u predstavama Unosno mesto i Gospođa Olga Milutina Bojića, u režiji Gorčina Stojanovića Narodnog pozorišta iz Sombora.

 

Na 38. festivalu „Dani satire Fadila Hadžića” u Zagrebu, glumačku nagradu dobila je Jelisaveta Sablić za ulogu Felisate Gerasimovne Kukuškine u predstavi Unosno mesto A. N. Ostrovskog u režiji Egona Savina.

 

Žiri Devetog festivala Mediteranskog teatra Purgatorije 2014. u Tivtu nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dodelio je Vojinu Ćetkoviću  za uloge u predstavama   Providenca Centra za kulturu Tivat iz Crne Gore i Otela Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Nagradu za glumačku bravuru dobio je Nikola Đuričko za ulogu Jaga u pozorišnoj predstavi Otelo. Specijalna nagrada za umetničko dostignuće dodeljena je Ljiljani Mrkić Popović za scenski govor u pozorišnoj predstavi Otelo.

 

Na 19. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu Jugoslovensko dramsko pozorište je dobilo dve nagrade: Ardalion za najbolju režiju dobio je Egon Savin za predstavu Unosno mesto, autora Aleksandra Nikolajevića Ostrovskog, Ardalion za najbolju kostimografiju dodeljen je Lani Cvijanović takođe za predstavu Unosno mesto.

 

Gostovanja na scenama JDP-a:

 

Srpsko narodno pozorište iz Novog sada u februaru je gostovalo sa predstavom Bogojavljenska noć Vilijama Šekspira u režiji Egona Savina a u martu sa predstavom Gospođa ministarka Branislava Nušića u režiji Radoslava Milenkovića.

U martu su na sceni Teatra „Bojan Stupica” izvedene predstave Marat The Sade Petera Vajsa u režiji Andraša Urbana pozorišta Újvidéki Színház iz Novog Sada i Gospođa Olga Milutina Bojića u režiji Gorčina Stojanovića Narodnog pozorišta iz Sombora. Na ovoj sceni je početkom aprila gostovalo i Šabačko pozorište sa predstavom Tektonika osećanja Erika Emanuela Šmita u režiji Adree Ade Lazić.

 

Centar za kulturu Tivat gostovao je tri puta na scenama JDP-a tokom 2014. U februaru su izvedene predstave Filomena Marturano Eduarda De Filipa u režiji Jagoša Markovića (koprodukcija Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta iz Podgorice) i Bokeški D mol Stevana Koprivice u režiji Milana Karadžića. Ove dve predstave ponovo su izvedene u maju. U oktobru je Centar za kulturu Tivat ponovo izveo predstavu Bokeški D mol kao i najnoviju produkciju Providenca Stevana Korpivice po delu A.P.Čehova u režiji Egona Savina.

 

Zvučni performans Ukus tišine autorke Irene Tomažin izveden je na sceni Studio JDP u okviru 54. Oktobarskog salona.

Sezonu 2013/2014 zatvorili smo Beogradskom trilogijom Biljane Srbljanović u režiji Kristijana M. Milera i izvođenju teatra Šaubine iz Graca.

 

Predstava Front u režiji Luka Persevala u izvođenju Talia teatra iz Hamburga koja se našla na programu ovogodišnjeg Bitefa izvedena je na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

Tokom oktobra, na sceni „Ljuba Tadić“ nastupili su mladi muzički talenti iz Rusije koji su izvodili dela klasične muzike. Koncert je deo programa Dani ruske duhovne kulture Ministarstva kulture Ruske Federacije.

 

Na sceni Teatra „Bojan Stupica” izvođene su predstave Pozorišta „Boško Buha” koje se rekonstruiše.

 

Zagrebačko kazalište mladih, popularni ZeKaeM, gostovalo je na Sceni „Ljuba Tadić” u decembru sa predstavom Kako smo preživjele koja je nastala po motivima eseja Slavenke Drakulić i pričama glumica koje igraju u predstavi. Predstavu je režirao Dino Mustafić.

 

Unija Teatara Evrope:

 

U maju je u Pragu održana redovna skupština Unije u organizaciji Narodnog pozorišta iz Praga, koje je ugledni član Unije već nekoliko godina, a dan ranije su svi predstavnici pozorišta članica imali priliku da na jednoj od scena Narodnog pozorišta pogledaju premijeru predstave 1914 u režiji jednog od najznačajnijih svetskih pozorišnih reditelja Roberta Vilsona. Predstava je postavljena na Scenu Narodnog Pozorišta u Pragu u okviru programa obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. Junska premijera Zmajeubica Milene Marković u režiji Ive Milošević bila je platforma oko koje se na sastanku u Beogradu 7. i 8. juna okupili naši partneri iz Unije teatara Evrope.


Na administrativnom sastanku saveta Unije teatara Evrope 15. novembra u Izraelu doneta je odluka da Beograd bude jedno od sedišta UTE.

 

JDP na kulturnom forumu u Sankt Peterburgu:

 

Internacionalni kulturni forum u Sankt Peterburgu koji se realizuje u ogranizaciji Vlade Ruske Federacije uz aktivno učešće Vlade Sankt Peterburga, održan je početkom decembra. U isto vreme proslavljeno je 250 godina od osnivanja Državnog Ermitaža najvećeg umetničkog i kulturno-istorijskog muzeja u Rusiji i jednog od najvećih i najznačajnijih muzeja na svetu.
Kao i prošle godine, na poziv organizatora, Forumu je prisustvovala i direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović. Svrha Foruma je promocija ruske kulture u cilju podrške inicijativama u kulturi na regionalnom, federalnom i internacionalnom nivou, i razvitka međunarodne kulturne saradnje.


Ovogodišnji Forum je vodila zamenica premijera Rusije Olga Golodec, uz učešće predstavnika kabineta predsednika Ruske Federacije, Vlade Ruske Federacije, direktora pozorišta Aleksandrinski Valerija Fokina, vodećih predstavnika iz domena kulture u Rusiji i svetu kao i direktora najznačajnijih svetskih pozorišnih kuća. Na skupu u okviru Foruma koji je vodio Valeri Fokin govorila je i Tamara Vučković Manojlović.


… i ja volim pozorište:

 

Jugoslovensko dramsko pozorište i Fondacija Jugoslovenskog dramskog pozorišta pokrenuli su projekat „… i ja volim pozorište” koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Cilj projekta je da se učenici završnog razreda gimanzije upoznaju s procesom stvaranja i prikazivanja pozorišnih predstava u uslovima visoko profesionalne produkcije i na vrhunskom umetničkom nivou. Tokom posete JDP-u, gimnazijalci su imali priliku da saznaju kako funkcioniše jedan veliki teatar, obišli su pozorište, beplatno gledali jednu od predstava sa repertoara, sreli se i razgovarali sa glumcima i ostalim učesnicima u pozorišnom procesu.


Početkom decembra učenici Filološke gimnazije u Beogradu posetili su JDP, pogledali predstavu Mletački trgovac Vilijama Šekspira u režiji Egona Savina, i nakon predstave razgovarali sa Egonom Savinom, Predragom Ejdusom i Draganom Mićanovićem. Nedelju dana kasnije učenici Pete beogradske gimnazije gledali su predstavu Pokojnik Branislava Nušića i razgovarali sa rediteljem Igorom Vukom Torbicom i glumcima Dejanom Dedićem i Stefanom Bundalom a 27. decembra program se završava posetom učenika Pete beogradske gimnazije koji će posle odgledane predstave Otelo razgovarati sa Nikolom Đuričkom, Branislavom Lečićem i Vojinom Ćetkovićem.

 

Glumci u taksiju:

 

Kampanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Drama u taksiju“ koju je osmislio i realizovao kreativni tim agencije „McCann Beograd“ izazvala je veliku pažnju javnosti. Kampanja realizovana u vidu viralnog video materijala od tri spota imala je pozitivne reakcije i postigla je ogroman uspeh na društvenim mrežama o čemu svedoči preko 800.000 pregleda na YouTube kanalu i više hiljada šerova na Twitteru i Facebooku.


O kampanji su izveštavali svi najvažniji domaći i regionalni, kao i brojni svetski mediji od Amerike preko Francuske do Tajlanda, a osvojila je i brojne nagrade među kojima su Zlatni Bubanj na Festivalu Golden Drum u Portorožu, nagrada „SoMo Borac“ za viralni block buster na Weekend Media Festivalu u Rovinju, nagrada za „Naj viral“ na manifestaciji Noć Reklamoždera, ušla je u finalnih 25 najboljih regionalnih kampanja na reviji BalCannes i osvojila više UEPS godišnjih nagrada.


Kampanja „Drama u taksiju“ realizovana je u okviru repozicioniranja Jugoslovenskog dramskog pozorišta kroz novi slogan „pOsetite JDP“ kojim se  naglašava emocionalni doživljaj  koji pozorišni čin nudi posetiocima. Ovaj slogan osmislio je kreativni tim agencije McCann Beograd u okviru  krativne podrške i saradnje sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem u okviru koje su osmišljene i promotivne kampanje za nove predstave JDP-a.


Društvena odgovornost:

 

Posle katastrofalnih poplava u maju, Jugoslovensko dramsko pozorište se uključilo u akcije pomoći ugroženima prikupljanjem paketa u foajeu pozorišta. Kombi JDP-a bio je na raspolaganju svima u širem centru Beograda koji su želeli da pomognu ugroženima u poplavama a nisu bili u mogućnosti da ono što su im namenili odnesu u neki od centara za prikupljanje pomoći.


Jugoslovensko dramsko pozorište je na račun Vlade Srbije uplatilo 301 700 dinara od predstava koje su igrane u tom periodu, dok je 67 158 dinara uplaćeno Crvenom krstu i zaposlenima u JDP-u koji su iz Obrenovca. Na račun pozorišta u Paraćinu koje je poplavljeno, uplaćeno je 50 000 dinara.


JDP je tokom maja uputilo poziv članicama Unije teatara Evrope za pomoć ugroženima čemu se veliki broj značajnih evropskih pozorišnih kuća iz Austrije, Nemačke, Portugala, Grčke, Rumunije, Mađarske i Rusije i odazvao. Prikupljena sredstva uplaćena su u Fond B92 namenjen stanovnicima Obrenovca kojima je posle majskih poplava pomoć bila najpotrebnija.

 

Napustili su nas:

 

Marija Crnobori jedna od najznačajnijih glumica, najveća tragetkinja svog doba i članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja, Nikola Simić dramski umetnik i član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1959. godine, Jovan Ćirilov dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, osnivač i umetnički direktor festivala Bitef, dramatrug Ateljea 212, erudita, poliglota, leksikograf, hroničar društva i teatra, modernista u stalnom ratu s konvencijama – jedna od najvećih ličnosti srpske, jugoslovenske i evropske kulture i Olga Savić istaknuta glumica i umetnica koja je četrdeset godina aktivno provela u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

 

I još…

 

I dalje svakog meseca imamo predstave titlovane na engleski jezik, unapređujemo komunikaciju putem sajta, društvenih mreža i aplikacija.

 

U NAREDNOJ GODINI:

 

• Godinu počinjemo akcijom velikih zimskih popusta
• U februaru je planirana premijera predstave Razbijeni krčag Hajnriha fon Klajsta u režiji Igora Vuka Torbice
• U aprilu ćemo učestvovati na festivalu u Moskvi sa predstavom Unosno mesto
• Robert Vilson će u maju održati predavanje u JDP-u
• Konferencija Unije teatara Evrope zakazana je za maj
• Učestvovaćemo na Neva festivalu u Sankt Peterburgu
• Ostvarićemo razmenu i saradnju sa nacionalnim pozorištem u Nici u novembru
• Projekat “Pali anđeo istorije” nastavlja se učešćem predstave Zmajeubice na festivalu pozorišta članica Unije teatara Evrope u Štutgartu i gostovanjem predstave Dnevnik o Čarnojeviću u Folksteatru u Beču
• Gost JDP-a će biti Andrej Zoldak ukrajinski reditelj koji sa velikim uspehom režira na scenama širom Evrope

 

pOsetite JDP i u 2015. godini

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..