TROYA__0711_smMultimedia concerts i Arena Beograd dovode muzičko-scenski spektakl TROJA – VATRA ANADOLIJE u Beogradsku arenu, 19. novembra u 20h.  Svetski poznata plesna trupa "Vatra Anadolije" (Fire of Anatolia) pod kreativnim rukovodstvom Mustafe Erdogana dočaraće Vam uživo legendarni Homerov ep o ljubavi i ratu.
Preko 80 igrača, pevača i muzičara, trojanski konj visok 8 metara, uz originalnu muziku Jicela Arzena, fascinantne svetlosne efekte, 2.000 atraktivnih kostima, efektne rekvizite i scenografiju čine TROJU jednom od trenutno najspektakularnijih scenskih produkcija na svetu.

Trupu "Fire of Anatolia" je posle više godina rada i istraživanja osnovao koreograf i reditelj Mustafa Erdogan 1999. godine pod imenom "Sultans of the Dance". U stalnoj postavi trupa ima preko 120 igrača - što je čini jednom od tri najveće na svetu.

Homerov ep "Ilijada" iz koga potiče priča o ratu zbog lepe Jelene, vojskovođi Agamemnonu, neustrašivom junaku Ahilu i njegovom protivniku Hektoru deo je istorijske baštine sveta, pa i našeg kulturnog miljea koji se oslanja na tradiciju stare Grčke, Vizantije, Turske i šireg regiona Mediterana. Na tom prostoru, kome pripada i naša zemlja, ove velike kulture su se sretale, preplitale i stapale sa lokalnim običajima i mitovima svih naroda i etničkih grupa koje su tu živeli. U svom originalnom tumačenju TROJE, plesna trupa "Fire of Anatolia" spojila je folklorne igre Male Azije, Egeja i Balkana. Elementi folklora i tradicije Orijenta - trbušne plesačice, derviški obredi i zanosni rtimovi - isprepletani su sa modernim plesom i baletom, u virtuoznom izvođenju umetnika koji ne predstavljaju samo kulturu zemlje iz koje potiču, već pozornicu na kojoj izvode TROJU  pretvaraju u mesto gde se simbolički sjedinjavaju Istok i Zapad.

Do sada je muzičko-scensku produkciju TROJA videlo više od 20 miliona ljudi u preko 40 zemalja sveta. Pop pevačica Shakira, koja je poznata i kao vrhunska trbušna plesačica, ocenila je predstavu kao predivnu sintezu Istoka i Zapada. Legendarni engleski pevač Joe Cocker je TROJU nazvao najboljom, najenergičnijom i najdinamičnijom predstavom koju je ikada video. U Ginisovoj knjizi svetskih rekorda trupa "Fire of Anatolia" drži dva priznanja: za najbrže grupni ples sa 241 stepom u minuti, kao i za najveći broj posetilaca tokom pojedinačne predstave – 400.000 ljudi.

Predstava TROJA je zapravo priča o ljubavi i borbi dobra i zla od samih početaka istorije čovečanstva, čija se kolevka nalazi u Maloj Aziji (Anadoliji) koja je danas deo Turske. Precizna lokacija epskog grada Troje (Ilium na staro-grčkom jeziku, odnosno Truva na turskom) dugo nije mogla da se odredi, pa je tek je 1868. godine nemački arheolog i avanturista Hajnrih Šlimah dokazao da je to zapravo savremeni turski grad Hisarlik, u provinciji Čanakale.

Ulaznice po ceni od 2.200, 2.700, 3.200 i 4.000 dinara naći će se u prodaji od utorka, 5. oktobra na sledećim prodajnim mestima: biletarnica Beogradske arene, SKC – knjižara Delfi, „Ušće“ Shopping Centar, Eventim, Dom omladine, pozorište Boško Buha, Gigstix Novi Sad kao i putem sajtova www.arenabeograd.com i www.tickets.rs

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..