otelo1Tragedija Viljema Šekspira „Otelo“, od 1604. godine, kada je napisana, često je bila inscenirana i postala je večita inspiracija umetnika koji su iz ovog dela crpeli najrazličitije teze - osećanja strasti, straha, ljubomore..., a univerzalnost tih osećanja omogućuje da se ona lako transferišu u današnje vreme, pa da, kao i druga Šekspirova dela, izazivaju katarzu u stvaralačkom izrazu moderne umetnosti.

Komad „Otelo“ balansira na rubu arhetipske strasti muško ženskog odnosa, ali i oštre, beskrupulozne političke igre, bliske današnjem gledaocu. Kao takav on je bio intrigantan autorima predstave, koji su ga osavremenili i na njegove teze replicirali jezikom plesnog teatra. 
Događaj je smešten, i vremenski i stilski ograničen, u jednu noć. Jedan parti. 
Otelo sa kraja zabave? Kraja igre?  Kraja partije? Otelovski, karakteristično tragičan zaplet, više posledica intrige i slučaja nego hibrističkog prokletstva glavnih junaka, tretiran  pročišćenim sredstvima plesnog teatra, apostrofira strast, učitavajući  istovremeno i neke novovremene simbole.  

OTELO



Koreografija: Zoran Marković i Maša Kolar
Igrači Bitef Dance Kompanije: Nikola Tomašević, Tamara Ivanović, Ana Ignjatović, Strahinja Lacković, Miloš Isailović, Milica Jević i Miloš Kecman.

Kostimi i dizajn scene - Angelina Atlagić.

Predstava je rađena u koprodukciji sa festivalom Budva grad teatar

OTELO – JEDAN OD NAS

Premijera: 13.  oktobar u 20h, Bitef teatar

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..