U Bitef teatru 01.11. i 02. 11.2014. održaće se premijera moodrame Petar - Ideja za projekat PETAR nastala je kao rezultat saradnje i partnerstva između Sharikompaniet iz Stokholma i Društva za animaciju i razvoj dečijeg dramskog stvaralaštva iz Beograda uspostavljenog tokom realizacije projekta FELICIA.

 

Okrenuto ka problemima mladih koji odrastaju u disfunkcionalnim porodicama i suočeni su sa stigmatizacijom, isključivanjem i nerazumevanjem šire društvene zajednice. U fokusu su mladi ljudi i njihovi problemi u lokalnom kontekstu. Odrastanje nije lak proces, a postaje još teži ukoliko se naprave određene greške (prekršaji, krivična dela). Zbog čega se to desilo? Kako Petar (glavni lik monodrame) gleda na to sada?

 

U predstavi se bave razvojnim problemima mladih iz perspektive mladića koji je u kasnim dvadesetim godinama. On sada pravi prve korake u svetu odraslih ali nosi i teret nekih svojih ranijih postupaka. Njegovo sazrevanje nije završeno, i predstaviće se proces koji će preispitati neke stavove publike, i navesti na dalje razmišljanje.

 

Monodrama je inspirisana intervjuima sa mladim ljudima koji su imali slične probleme u ponašanju kao Petar. Priča i konkretni događaji iz drame su rezultat mašte.

 

Tekst: Katarina Nikolić i Željko Hubač

Režija: Ana Grigorović

Petar: Mladen Sovilj

 

Projekat je finansijski podržan od Švedskog instituta (www.si.se) u okvitu „Creative Force“ programa.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..