U Kragujevcu je noćas završen 9. JoakimInterFest, međunarodni pozorišni festival na kome je od 7. do 14. oktobra učestvovalo sedam predstava iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Republike Srpske i Makedonije. Odlukom stručnog žirija u satavu: Zlatko Paković (predsednik), pozorišni kritičar i dramski pisac iz Beograda, Marko Sosič, reditelj i dramski pisac iz Slovenije i Isidora Rajković, glumica kragujevačkog Teatra za najbolju predstavu festivala proglašena je „Naš razred” skopskog Teatra za decu i omladinu koju je po tekstu Tadeuša Svobođaneka režirao Vladimir Milčin.

 

Ova predstava je takođe dobila nagradu i za vizuelnost.


Nagrada za režiju dodeljena je Snežani Trišić za predstavu „Nosorog” Narodnog pozorišta Kikinda po tekstu Ežena Joneska. Za najbolju glumicu proglašena je Marina Vodeničar za tumačenje lika Dejzi u predstsavi „Nosorog” dok je njen kolega iz iste predstave Đorđe Marković za ulogu Žana dobio nagradu za najbolju mušku ulogu.


Specijalnu nagradu za društveni angažman i kolektivnu igru dobila je predstava „Trpele” Beogradskog dramskog pozorišta.
Ista predstava dobila je i nagradu publike.

 

Ovogodišnji JoakimInterFest, odvijao se pod sloganom „Rat u nama i oko nas” po zamisli selektora Gorana Cvetkovića, pozorišnog kritičara i od ostalih smotri u regioni razlikuje ga ne samo visoka pozorišna estetika selektovanih predstava, nego, pre svega društvena angažovanost i tretiranje aktuelnih političkih problema u čitavom regionu.

 

Deveti JoakimInterFest se završava 14. oktobra predstavom u čast nagrađenih „Kabare Nušić” Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović” iz Zaječara.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..