Velika nam je čast i zadovoljstvo da Vas pozovemo na svečano otvaranje a potom i na sva dešavanja 15. Bitef Polifonije, pratećeg programa u okviru Beogradskog Internacionalnog Teatarskog Festivala novih pozorišnih tendencija Bitef, koja se ove godine održava od 21. do 29. septembra 2014. kroz predstave, prezentacije, radionice, razgovore i okrugle stolove nastavljajući da istražuje i promoviše, uz učešće gostiju iz regiona i Evrope,  inovativno, participativno i angažovano pozorište mladih.

 

U TRAGANJU ZA POLIFONOM DRAMOM I POZORIŠTEM - Od umetnosti za društvene promene do foruma za kulturu zajedništva

Podstaknuta temama glavnog programa, ovogodišnja Bitef Polifonija tematizuje uspostavljanje sopstvenog kontinuiteta i postojanja sada i ovde, nastavlja traganje za polifonom dramom i pozorištem kao konceptom za budućnost i igra se kontrapunktiranjem kao postupkom usklađivanja i uzajamnog nadopunjavanja različitosti, oprečnosti, suprotstavljenosti... Ali, pre svega, poziva na delovanje i razmišljanje o snazi i moći pozorišta da pokrene emocije, kritičku misao, da osnaži, da bude lekovito, da bude odgovorno, da utiče na promene, da učini svet boljom.

 

Bitef Polifonija ove godine zaokružuje petnaestu godinu istraživanja i predstavljanja inovativnih, kreativnih i participativnih projekata i predstava koji se stvaraju kroz procese razmene među učesnicima i sa publikom i otkrivaju nove pozorišne tendencije i nove prostore delovanja pozorišnih umetnika i drugih stručnjaka u zajedničkom radu s različitim populacijama i uzrastima, posebno s mladima, u umetnosti, kulturi, obrazovanju, socijalnom radu, inkluziji, društvenom angažovanju.

Sloganu ovogodišnjeg Bitefa, Past is present, Bitef Polifonija, kao i prethodnih godina, dodaje svoj slogan koji ove godine glasi – Na posao, moja misli! – igrajući se Šekspirom i kontrapunktom koji je ponuđen, pozivajući na razmišljanje o smislu sopstvenog postojanju i pitanjima moći pozorišta da istražuje istine i otkriva znake delovanja za budućnost.

 

Programski realizator Bitef Polifonije je Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM (Nacionalni centar Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje IDEA), u koprodukciji sa Bitef Teatrom.

 

Partnerska podrška: Ustanova kulture „Parobrod “ i Dom omladine Beograda.

 

Cedeum tim: Boris Čakširan, Dragana Koruga, Diana Kržanić Tepavac, Anđelija Jočić, Jelena Mišković. Tim saradnika: Nataša Milović, Jelena Hadži Manić, Nevena Boroja, Dušica Gavrilović, Lidija Antonović, Marjam Ristić, Slavica Brđović. Volonteri: CEDEUM u saradnji sa Centrom za umetničko stvaralaštvo i obrazovanje Šumatovačka.


Next Generation Placements Program: ASSITEJ Srbija

 

Ovogodišnji program Bitef Polifonije podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i NIS u saradnji sa Gradom Beogradom po javnom konkursu „Zajednici zajedno“.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..