Režija: Kokan Mladenović / Muzika: Marko Grubić. – Pozorišna adaptacija scenarija istoimenog filma Larsa von Triera prati priču glavne junakinje, Grace, koja beži od gagngstera i spas pronalazi u naizgled idiličnom gradiću po imenu Dogville. Vrlo brzo će na površinu te idealizovane zajednice izaći frustriranost, zatvorenost i agresivnost koja se krije u svakom njenom žitelju, a Grace će postati žrtva onih kojima je htela da pomogne i u čiju je ljudskost i dobrotu poverovala.

 

Ono što autore pozorišne predstave „Dogville“ ponajviše zanima je upravo ta specifična psihologija izolacije koja dugoročno ostavlja posledice na psihu svakog pojedinca u izolovanoj zajednici. Jesmo li se, decenijama izolovani od normalnog života, nakon ratova, sankcija i zabluda pretvorili u stanovnike Dogvilla? Treba li nam pomoći, ili nas se plašiti? Jesmo li u stanju da ikada više budemo deo normalnog sveta? Postoji li, uopšte, taj „veliki svet“, ili se i on, poput nas, pretvorio u jedan globalni Dogville? Gde su međe između empatije, razumevanja, moralnosti i nagonske samoodbrane od zla?


Ova granična stanja društvenog ponašanja i individualne psihologije prati forma izvedbe, koja se upravo kreće tankom linijom između koncerta, pozorišne predstave i filma. Na bini su tri muzičara, glumica i glumac, a narativ se predstavlja glumom, koncertnim izvođenjem, ali i interakcijom sa videom, odnosno filmskim scenama na velikom projekcionom platnu, koje dominira scenografijom.


Kokan Mladenović - Rođen u Nišu, Srbija, 1970. godine. Završio srednju glumačku školu u Nišu u klasi Mime Vuković-Kurić. Diplomirao na Katedri za pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu 1993. godine u klasi Miroslava Belovića i Nikole Jevtića.

Sa uspehom je režirao u pozorištima Slovenije, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Stručno se usavršavao u New Yorku, Londonu, Avignonu i Moskvi. Bio je umetnički direktor pozorišta Dadov, umetnički direktor Narodnog pozorišta u Somboru, direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu i upravnik pozorišta Atelje 212 u Beogradu. Za svoj rad, dobio je nagradu “Bojan Stupica” kao i sve druge značajne nagrade na festivalima u Srbiji i Crnoj Gori.

Marko Grubić - Komponovao muziku za 45 pozorišnih predstava među kojima su četiri mjuzikla i neka od najuspešnijih pozorišnih ostvarenja Srbije u poslednjih nekoliko godina, kao i za velike manifestacije, brojne performanse, dokumentarne i igrane filmove. Između ostalih, dobitnik Sterijine nagrade za najbolju originalnu muziku u pozorišnoj predstavi za 2013. godinu.
Kompozitor, basista i kreativni vođa muzičke grupe Vrooom (www.vrooom.rs) sa kojom je objavio pet albuma u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Francuskoj, održao nekoliko stotina nastupa širom Evrope i stekao brojna priznanja.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..