Fenomen znači ono što se samo pojavljuje. Fenomenalizam je skeptičko shvatanje da u osnovi kada se bavimo stvarnošću mi nikada nemamo posla sa samom stvarnošću već sa svojim predobžbama o njoj. Mi se ne bavimo čistim bićem već se bavimo fenomenima koji upućuju na biće. Što znači da naša svest ne može da iskorači iz granica svojih predstava i zato Šopenhauer kaže: 'svet je samo moja predstava'.

 

U sezoni FENOMENALIZAM svet je samo tvoja predstava bavićemo se pozorišnom analizom različitih socioloških, ontoloških i političkih fenomena koji određuju našu stvarnosti, u sudaru dnevnog i drevnog - savremenog i istorijskog konteksta, tretirajući ga pozorišnom efemernošću, u kojoj je „sada i uvek“ u ravnoteži bitisanja pozorišnog trenutka – uvek je sada i sada je uvek.

 

 Pokušaćemo da objedinimo nekoliko repertoarskih tendencija Bitef teatra, razvijanih tokom 25. godina u stalnoj teatarskoj potrazi za novim, svežim, angažovanim i živim pozorištem.

 

Bitef teatar čija je bitna odrednica sloboda umetničkog izraza i umetničke potrage, koja podrazumeva postmoderno kolažiranje najrazličnijih pozorišnih tendencija kojima je najvažniji zajednički imenitelj razumevanje društveno odgovorne funkcije pozorišta u kontekstu zajednice.

 

Na repertoaru Bitef teatra u sezoni 2014/15. predstavljamo autorske projekte:

 

Andraš Urban KRATKA POVEST O ANTIHRISTU V. Solovjev - Jedan od najznačajnijih regionalnih savremenih reditelja Andraš Urban, režiraće predstavu inspirisanu filosofijom Solovjevog dela “Kratka povest o antihristu”.

 

Filip Vujošević  ŽIVOT STOJI, ŽIVOT IDE DALJE - Nagrađivan dramski pisac mlade generacije Filip Vujošević, nakon tekstova Fake porno i Fejkbuk, igranih na sceni Bitef teatra tokom desetak sezona,  ponovo u saradnji sa rediteljkom Jelenom Bogavac i dramaturgom Slobodanom Obradovićem, postavlja svoj novi dramski tekst ŽIVOT STOJI koji se bavi fenomenom profesije glumac u intimnom i sociopolitičkom kontekstu “ovde i danas”.

 

Anđelka Nikolić ŽIZELE -  Rediteljka Anđelka Nikolić  režira dokumentarističku predstavu o sudbini penzionisanih balerina kroz radioničarska istraživanja fenomenologije života uslovljenog ovom profesijom.

 

Sofija Perović -  La Voix humaine  - LJUDSKI GLAS mono opera Fransisa Pulanka za sopran i klavir zasnovanoj na istoimenoj drami Žaka Koktoa.

 

Boris Liješević PETI PARKIĆ - U  koprodukciji sa Budva grad teatrom autorski projekat  Borisa Liješevića  koje se bavi fenomenom društvenog samoorganizovanja  analiziranoj na teatarskoj studiji slučaja Petog parkića, prostora na Zvezdari koji je trebalo da postane parking, ali ga lokalna zajednica uspešno brani od betoniranja već nekoliko godina.

 

Bitef dens kompanija: Maša Kolar DON ŽUAN & Edvard Kulg PTICE

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..