Studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu u utorak 13. maja od 20 časova, na Velikoj sceni Doma omladine Beograda, izvešće predstavu "Namćor", koja je rađena po Menandrovoj komediji, u prevodu Vladete Jankovića. Adaptaciju i režiju potpisuje Gordan Maričić, korežiju i izbor muzike Nataša Pavlović, a produkciju Jelena Todorović. Cena ulaznice je 200 dinara, dok je za kupovinu uz đačku knjižicu u prodaji 100 ulaznica po ceni od 100 dinara.

 

U predstavi igraju: Stefan Geić, Aleksandar Anđelović, Isidora Tolić, Nikola Golubović, Marija Vještić, Ivena Zečević, Miloš Milić-Radišević, Marija Gmitrović, Nastasija Čičić, Aleksandar Dunjić.

 

Studenti, profesori i nastavnici (Gordan Maričić, Sandra Šćepanović i Jelena Todorović) Odeljenja za Klasične nauke Filozofskog fakulteta pokrenuli su dramsku sekciju školske 2013/2014. godine, sa željom da podsete publiku na svrevremenost antičke dramske zaostavštine. Glumce uglavnom čine studenti različitih godina Odeljenja za Klasične nauke ali su im se priključili i pojedini studenti sa drugih katedri Filozofskog fakulteta.


Menandar je glavni predstavnik novoatičke komedije koja je, preko rimskih komediografa Plauta i Terencija, odredila put modernom evropskom žanru. Rođen u Atini sredinom četvrtog veka p.n.e, Menandar je napisao preko stotinu komedija ali za života nije uživao onu slavu koju će mu kasnija recepcija njegovih dela doneti. Zahvaljujući kosmopolitskom duhu i novim, prisnijim pogledima na čoveka, teme i struktura ove komedije uticale su na rodonačelnike modernog komediografskog žanra, Šekspira i Molijera, a preko njih i na poznije i savremene stvaraoce.

 

Ova adaptacija jedine u celosti sačuvane Menandrove drame donosi na scenu jednostavnost jezika, zapleta i scenskih rešenja iz koje izvire nepatvorena komika.

 

„Rasterećena političke satire i društvenog promišljanja, komedija Namćor obrađuje večne teme koje, propuštene kroz prizmu svakodnevice, postaju bliže i prepoznatljivije gledaocu da se sa njima poistoveti. Stalni sukob mladalačkog ljubavnog zanesenjaštva i stroge starosti koje svoja razočaranja i nepoverenje naziva mudrošću i neumoljivo nameće svemu i svima savremen je svakom vremenu i dobu, pa tako i našem. Konačno, u poruku koju predstava šalje da ljubav pobeđuje sve, uzdaju se sve generacije bez razlike“, kaže Jelena Todorović, sa Odeljenje za Klasične nauke Filozofskog fakulteta u Beogradu.


Predstava "Namćor" premijerno je izvedena 31. marta u Domu omladine Beograda, a nakon 13. maja, publika je može pogledati u DOB-u i 22. maja.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..