Drama, Tanje Šljivar “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”, u režiji Snežane Trišić biće izvedena u UK Parobrod u ponedeljak, 24. marta od 20h, uloge: Nataša Tapušković, Mladen Sovilj. Ulaz je slobodan.

 

Ustanova kulture Parobrod u saradnji sa Domom omladine, Vas poziva na još jedno čitanje neizvedenih dramskih tekstova u okviru ciklusa “Biseri iz upravničkih fioka”. Ovaj program u protekle dve godine prepoznat je kao jedna od retkih inicijativa čiji je primarni cilj podržavanja stvaralaštva mladih.

 

Koprodukcijom sa Domom omladine Beograda, UK Parobrod teži da dopre do još šireg auditorijuma. Dom omladine Beograda prepoznao je važnost ovog jedinstvenog programa, koji se sasvim prirodno uklapa u njegovu programsku politiku, tek je zato spremno odgovorio na poziv za saradnju i koprodukciju. Uredništvo Doma omladine će kreativno učestvovati u osmišljavanju i realizaciji programa, a pojedini segmenti programa će se odvijati u prostorima DOB-a.

 

"Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" Tanje Šljivar, koja je pozorišnoj javnosti već poznata po svojim dramama "Grebanje ili Kako se ubila moja baka" i "Pošto pašteta?" ,  još jedan je poetičan, duhovit, potresan i duboko angažovan komad ove mlade spisateljice. U javnom wc-u, negde u Banjaluci, mladić koji je tek na pragu punoletstva i sredovečna žena imaju opskuran seksualni susret. Tom prilikom ulaze i u kompleksnu igru "role play"-a, odigravaju situacije iz sopstvenih života, služeći jedno drugom kao akteri u rekonstrukcijama najuzbudlljivijih, najtužnijih, najsmešnijih ili najpotresnijih životnih trenutaka. Na taj čudan način oni se ispovedaju jedno drugom a mi vidimo živopisan presek savremenog društva Republike Srpske koji je neobično uzbudljiv u svojoj bizarnosti, reminiscencijama na recentnu, mračnu prošlost, osećajem beznađa i tuge koji je sveprisutan u sadašnjem trenutku. Kao i u drugim dramama Tanje Šljivar ova dramska situacija se u toku drame, pod naletom poetičnih slika i snažnog lirskog jezika ove spisateljice, raspada.  Likovi, njihovi životi i ispovesti postaju mnogo više od bizarne slike savremenog bosanskog društva. Oni se pretvaraju u metaforu života na Balkanu danas, života svih nas koji uronjeni u opskurnost jednog istorijskog interregnuma u kom živimo čeznemo za nekom uzbudljivijom egzistencijom, nekim interesantnijim sudbinama za koje je nekada davno delovalo kako ima nade da ih doživimo...nekada davno pre ratova, siromaštva, sveopšteg društvenog sunovrata. "Mi smo oni na koje su nas naši roditelji upozoravali" je dirljiva duo-drama koja predstavlja pravi biser, biser koji se po mnogo čemu uklapa u sve nivoe društvene i umetničke angažovanosti koju program "Biseri iz upravničkih fioka" želi da promoviše i da predstavlja.

 

 

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..