Još dvadeset dva izvođača dobilo je “koncertnu vizu“ za nastup na ovogodišnjem Sziget festivalu i “Ostrvu slobode“. Među novim imenima su jedna od najboljih britanskih grupa Biffy Clyro i jedan od najtalentovanijih izvođača moredne pop muzike, Mika. Nastupiće i dinamični producent elektronske muzike Nero, kao i mnogi drugi. Sziget festival održava se od 5. do 12. avgusta u Budimpešti.

 

Na Main stejdžu videćemo Biffy Clyro, najbolji britanski live bend današnjice koji redovno puni stadione i nastupa na najposećenijim festivalima u Velikoj Britaniji. Poslednjih godina svojim spektakularnim nastupima izazivaju veliku pažnju medija i publike. Nakon uspešna tri albuma, u januaru ove godine objavili su novo izdanje, “Opposites”, koje zauzima lidersku poziciju na britanskim top listama već neko vreme. Nagrađivani su više puta, a ove godine dobili su NME nagradu za najbolji britanski bend.

 

Michael Holbrook Penniman, svetu poznat kao Mika, jedan je od najtalentovanijih i najslikovitijih pop muzičara današnjeg doba. Pored poznatih hitova predstaviće i najnoviji album “The Origin of Love”, i nema sumnje da će osvojiti publiku na Sziget festivalu.

 

Nero live je futuristični, neodoljivo sugestivni i dinamični trio. Dva britanska elektro izvođača i producenta, Daniel Stephens i Joe Ray, zajedno sa pevačicom Alana Watson u okviru evropske turneje nastupiće na pozornici Arena festivala Sziget.

 

U poslepodnevnim satima na glavnoj pozornici videćemo Regina Spektor, anti-folk pevačicu iz Njujorka i njen jedinstveni stil pod uticajem folk, punk, rock, hip hop, jazz i klasične muzike. Inspiraciju za svoje pesme crpi iz beskrajne mašte, i svaki put ih izvodi na drugačiji način, što je čini jedinstvenom pevačicom današnjice.

 

Booka Shade svoj live show prirediće na pozornici Arena. Jedan od najaktivnijih techno-pop producenata u muzičkom biznisu prisutan već 25 godina doneće nezaboravnu zabavu na Ostrvo slobode.

 

The Joy Formidable mistični, alternativni i strastveni alter rock sastav takođe će se predstaviti na Arena pozornici. Njihova gitarska muzika istovremeno je veoma dinamična i relaksirajuća.

 

Londonski elektro DJ Erol Alkan uvešće nas u svoj svet apstrakcije koji ne poznaje žanrovske granice.

 

Iako prilično mlad Felix Cartal već je svetski poznat kanadski muzičar, DJ i producent.

 

Festivalski line-up dopunio je i holandski folk rock muzičar Blaudzun, koji je u februaru dobio “holandski Grammy” za najboljeg pevača.

 

Za svoj debitantski nastup na Szigetu priprema se trio Monophona iz Luksemburga, koji će obradovati sve pristalice elegantnog, minimalističnog i melanholičnog electro zvuka.

 

Splendid, reggae grupa iz Haga, svoju muziku začinili su rocksteady i soul elementima. Ljubav prema reggae muzici redovno i nesebično šire ne samo u Holandiji već i po drugim evropskim državama, a ovoga puta i na Szigetu.

 

A38 pozornica takođe je dobila nova moćna imena. Natasha Khan zvana Bat for Laches je pevačica i multi-instrumentalistkinja iz Londona. Svojim tajanstvenim glasom i pop muzikom postala je priznata u Velikoj Britaniji. Iza sebe ima tri albuma, od koji su dva bila nominovana za Mercury Prize.

 

Flogging Molly, vodeći keltski punk bend stiže na ovogodišnji Sziget! Njihovi nastupi uvek su rasprodati, bilo da se radi o malim ili velikim festivalima i događajima. Svoj energični nastupi prirediće na A38 bini.

 

Muzika The Cribs podjednako je samouverena kao i članovi grupe. Oni su posle raspada grupe The Smiths podigli britansku indie scenu. Uvek dobijaju odlične kritike i ne postoji veliki festival u Britaniji na kome nisu nastupili.

 

Britanska electro-pop diva, Little Boots, predstavlja ikonu svoje generacije. Njene očaravajuće melodije podsećaju na electro synthpop dance muziku osadmedetih godina prošlog veka. Novi album, “Nocturnes”, pojaviće se u maju ove godine.

 

Gesaffelstein francuski elektro muzičar, DJ i producent dolazi na Sziget sa svojim live nastupom koji karakteriše inžinjerska preciznost. Kvalitetnim i raznovrsnim setovima napraviće savršenu atmosferu i plesnu energiju.

 

Dub FX izrazito je popularan na internet servisima za deljenje video sadržaja i u blogosferi, a sa svojom muzikom obišao je svih pet kontinenata.

 

Ime dOP predstavlja trojicu kreativnih, seksi i neodoljivih momaka iz Pariza. Damien Vandesande, Clément Aichelbaum i Jonathan Illel odlično kombinuju organsku elektonsku muziku sa živom svirkom, čemu dodaju funk, jazz, klasiku i minimalistični house-lounge.

 

Nemački punk rockeri Donots nezaustavljivo su popularni. Sa novim albumom, “Wake the Dogs”, objavljenim prošle godine predstaviće se Sziget publici.

 

Hoffmaestro sviraju duhoviti ska u kombinaciji  sa reggae, techno, New Orleans funk i klasičnom country muzikom.

Rangleklods live je danski performer sa čvrstom verom u improvizaciju i revoluciju zvuka. Većinu muzike kreira na svom laptopu, ali na sceni uvek primenjuje male trikove, spontanost i ac hoc efekte.

 

Talentovani holanski sastav, Daily Bread, publiku će podići na noge svojim garažnim rok zvukom. Kvartet članova takođe voli da eksperimentiše sa “new wave” i “chill wave” zvukom.

 

Video: http://youtu.be/Ibs8HuFPPOg

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..