Milan Korać je srpski kantautor, pesnik i gitarista, osnivač je Šinobusa, jednog od najzapaženijih regionalnih koncertnih bluz-rok sastava. sa kojim je do sada objavio četiri autorska albuma i odsvirao blizu 500 koncerata u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj i Švajcarskoj.. Pre nekoliko godina je počeo samostalnu muzičku karijeru i do sada objavio dva albuma. Imao je čast da peva rame uz rame s Terijem Evansom (Terry Evans) i da svira lično gorostasu bluza, Haniboj Edvardsu (David "Honeyboy" Edwards). Ti trenuci svakako su među najdragocenijim u njegovom muzičkom životu. Sa svojim Triom predstaviće se publici u okviru koncertnog serijala na Zidiću, na popularnoj letnjoj sceni Doma omladine Beograda. Nastup je zakazan za petak, 22. jul od 20 časova na Platou Milana Mladenovića.


Nije neuobičajeno da među muzičarima ima dosta onih koji su profesionalno iz sveta prirodnih nauka. I Vi ste završili Prirodnomatematički fakultet, profesor ste informatike, a sa uspehom gradite i muzičku karijeru. Kakva je, po Vašem mišljenju, spona između muzike i matematike? 

Milan Korać: Traganje za rešenjem u matematici je slično oblikovanju mnoštva ideja u nešto smisleno što se zove pesma. I jedno i drugo je kreativno. Postoje razne knjige koje objašnjavaju vezu matematike i muzike, ali se u njih nisam preterano udubljivao. Muzika je za mene instinktivna, a matematika mi je pomogla da u muzici budem pedantan.

Vaša karijera muzičara najviše se vezuje za sastav Šinobusi. Šta ima novo u bendu i kako sada doživljavate svoj matični bend, nakon 15 godina postojanja i rada u njemu?

Milan Korać: Šinobusi trenutno rade na svom petom albumu. Plan je da na jesen uđemo u studio i završimo materijal do kraja godine. Prvi put će sve pesme biti otpevane na srpskom jeziku, a autori su svi članovi benda.  Velika stvar je opstati 15 godina svirajući rok i bluz muziku u Srbiji. Uspeli smo da istrajemo u stvaranju naše, autentične muzike. Uvek smo svoj put krčili sami i često bili neprepoznati. Srećni smo što imamo šačicu poštovalaca u svakom gradu. Za njih vredi opstajati!

Pre nekoliko godina počeli ste i sa samostalnom muzičkom karijerom i do sada objavili dva albuma. Zašto ste se odlučili na taj korak i koliko se muzika na kojoj radite samostalno razlikuje od rada sa Šinobusima?

Milan Korać: Pesmama koje stvaram samo zapisujem svoj život. Nema tu nikakvog plana, niti karijere. Bilo je vrednih pesama koje jednostavno nisu odgovarale senzibilitetu Šinobusa, pa sam snimio svoj album. Nakupilo se tu i dosta poezije, koju sam pisao još od srednje škole, te sam odlučio objaviti zbirku pesama zajedno sa muzičkim albumom. Tako je Prometej iz Novog Sada objavio moju prvu knjigu pesama i album Do modrih dubina, 2013. godine. Na njemu se našla i pesma Gde me vode ruke koju sam uradio zajedno sa Del Arno Band-om. Nedavno sam objavio i drugi album Sunčani put kao on-line izdanje za Rock Svirke Records iz Beograda.

Koji muzički uzori su bitno uticali na Vaše stvaralaštvo?

Milan Korać: Robert Johnson, Muddy Waters, Bob Dylan, Pink Floyd, The Beatles, The Rolling Stones, Creedence Clearwater Revival, Eric Clapton, The Doors, Bob Marley, Tom Waits, Pearl Jam, EKV, Partibrejkers, Haustor, Azra, Majke, Del Arno Band, Vojvođanski Bluz Bend, Arsen Dedić...

Kakva je, po Vašem mišljenju, bluz scena na našim prostorima?

Milan Korać: Bluz scena u Srbiji opstaje i uvek ima svoju publiku. Raduje me što se pojavljuju novi, mladi bendovi. Dok god je tako omladina će imati alternativu komercijalnoj šund muzici. Sviranje bluz standarda i obrada je stvar bluz tradicije i to naši bendovi rade prilično dobro. Ono što nedostaje su autorske pesme, albumi koji se pamte i originalnost.

Nastupate na popularnoj letnjoj sceni ispred Doma omladine Beograda, u sklopu serijala Koncerata na Zidiću. Predstavite nam Trio sa kojim ćete svirati i kakav repertoar pripremate. Šta za Vas znači prilika da nastupite na Platou Milana Mladenovića?

Milan Korać: U petak 22. jula od 20 časova ću uživo predstaviti album Sunčani put koji možete čuti na sledećoj adresi: OVDE Nastupićemo kao akustičarski trio u sastavu: Nenad Patković-akustična gitara, glas; Đorđe Bubnjević-kahon, udaraljke; Milan Korać-glas, akustična gitara. Pored pesama sa mojih albuma sviraćemo i neke posebne pesme Šinobusa. Svakako će mi biti čast da nastupim na Platou Milana Mladenovića, jer mi je, i kao pesniku i kao gitaristi, on bio i ostao jedan od najvećih uzora.

Kakvi su Vam planovi za naredni period?

Milan Korać: Sa Šinobusima sviram na bluz-rok festivalu u Izoli u Sloveniji 26. avgusta, a u oktobru nastupamo u kultnom Mojo Club-u u Senti. Novosadska promocija albuma Sunčani put će se desiti na Festivalu uličnih svirača u Novom Sadu početkom septembra ove godine. Kao što rekoh, na jesen ulazimo u studio i počinje još jedna muzička avantura.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..