john_acquaviva

Od sredine 80-ih, John Acquaviva poznat je kao DJ, kreator novih tehnologija, direktor kompanije, a poslednjih godina sve je aktivniji i kao producent. Pored uspešne internacionalne DJ karijere,  smatra se i revolucionarom, čije su napredne ideje obeležile novu fazu u razvoju elektronske muzike. Učestvovao je u osmišljavanju Final Scratcha – prvog komada opreme za digitalni DJing, i jedan je od osnivača Beatporta – najvećeg svetskog sajta za download muzike. Zajedno sa Richiejem Hawtinom, i dalje stvara aplikacije koje redefinišu način interakcije sa zvukom, i iznova postavlja nove standarde. U ovom ekskluzivnom razgovoru pred Heineken Star Muse žurku, otkrio je nekoliko detalja o poslednjim zajedničkim projektima i o genezi digitalne revolucije.

Za njega kažu da može da podigne svaku žurku ili festival, prilagođavajući se različitoj masi. Po njegovim rečima, on zaista uživa da svira kada mu ljudi uzvraćaju energiju. “Uglavnom sviram više od jednog stila, techno pesme, house pesme.. mislim da to čini noć interesantnijom. Takođe, puštam i trake sa moje etikete Definitive. Pravimo mnogo muzike i uživamo kada je sviramo ”, kaže John na početku razgovora.

Od 1990. do 2000, on i Richie Hawtin vodili su legendarni label Plus 8. Saradnju su nastavili i posle zvaničnog razlaza, a sada rade zajedno više nego ikad, ali ne javno! „I dalje se osećam kao ambasador Plus 8. Prošlog decembra napravio sam remix za traku Speedy J-a, nazvanu Minimal. Radimo na mnogo projekata, onoliko koliko želimo, i zaista uživamo u tome“, otkriva on.

Jedna od aktuelnih zajedničkih akcija je i Plastikman live show, ponovo lansiran ove godine.  „Prisustvovao sam pripremama u Berlinu, i uverio se da Richie radi sa armijom sjajnih  ljudi. Na DVD-jevima, naročito onom o Contaktu, možeš da vidiš lude komade opreme koje on koristi.  Bio sam uključen u neke projekte, zajedno sa Garethom (Williams), Nickom (Bugayev) i Etienneom (Noreau-Hebert) koji su izumeli neke od novih gedžeta... a to je samo jedna stvar koju radimo“, smeje se John.

Najnoviji zajednički projekat je aplikacija za I Pad, nazvana „Griid“. Modularna je, radi sa Ableton Live i jedna je od glavnih delova setupa za Plastikman live show! John je pristao da otkrije svega nekoliko detalja. „Kada Richie i ja započnemo novi projekat zajedno, u početku ga držimo u tajnosti, jer je uvek u pitanju nova tehnologija! Ali kad znaš na kakvoj opremi on radi prilikom nastupa, onda možeš da pretpostaviš o čemu je reč. Pravljenje lepih aplikacija za I Phone i I Pad nam je nova fascinacija!“

Na početku „digitalne revolucije“, pionirski poduhvat bio je izum Final Scratcha, tate danas najpoznatijeg Traktor Scratcha.  Stariji DJevi su nam govorili da nema šanse da će ikada imati lap top u DJ boothu! Richie i ja smo verovali u budućnost techna, i počeli smo s tim pre deset godina. Sva ta tehnologija s početka bila je odlična, uključujući i Final Scratch. Danas sarađujemo sa Native Instruments, a Traktor je najbolji Final Scratch tip proizvoda.“, nastavlja on.

Tada se ukazala potrebu i za digitalnim sadržajem, pa su osnovali Beatport – danas najveću svetsku disributivnu mrežu za download. Taj potez je, za mnoge, promenio koncept puštanja muzike. „Prijatelji iz zemalja kao što je Srbija su mi govorili – „Moramo da idemo u Beč da kupujemo ploče!“ DJevi iz Južne Amerike npr, takođe su ulagali dosta napora i novca da bi nabavili muziku. Ali sa razvojem Interneta, umesto da platiš 20 evra, možeš da platiš samo dva evra, da budeš korektan i podržiš artista,“ objašnjava John.

Pored toga što olakšava život kada je muzika u pitanju, Beatport nastoji i da razvije poštovanje prema artistima, ojača zajednicu i podrži razvoj scene. „Kada voliš neku pesmu, lepo je da platiš 2 evra za nju. Kroz Beatport, naše društvo poštuje umetnika. Za svakog DJa, bolje je da nabavi muziku na taj način, nego da čeka da prodavnica dobije ploču dva meseca nakon momenta izdavanja. Kada jedna osoba ima neku stvar, svi je imaju. Na taj način, muzika postaje jednaka za sve, i sve više raste,“ nastavlja on.

Kao jedan od osnivača i direktora, John vodi računa o poslu, ali ne radi u kancelariji. On objašnjava da, i pored velike odgovornosti prema etiketama, fanovima i potrošačima, oni su takođe i poslodavci na koje možeš da se osloniš. „Pošto obezbeđujemo mnogo radnih mesta, mi cenimo kada potrošači troše novac. Na taj način, etikete i umetnici ostvaruju prihod, ima posla za ljude, to je dobra stvar. To je ono što ja radim u toku dana, trudim se da svi mogu da zarade za život.“

Umesto na turneji, vreme provodi sa svojom decom i pravi dosta muzike sa Olivierom Giacomottom. „Radim sa dosta dobrih inženjera, ali Olivier i ja funkcionišemo fantastično. Veoma je talentovan i iskusan, i zaslužan za moj uspeh! Na svaka dva meseca napravimo psemu ili remix. Toliko se dobro razumemo da ponekad radimo i preko Skypea. Čini mi se da nikad ranije nisam bio toliko zauzet!“

Kada je njegov pogled na muziku u pitanju, John ima interesantno poređenje: muzika je kao hrana - najbolja je kada je sveža. „Uvek treba da jedeš svežu hranu. Ja stalno tragam za novim, interesantnim stvarima dobrih producenata. Kvalitetan obrok je nekad jednostavan, ali uvek svež. Zbog toga, ne sviram samo trake svojih prijatelja ili izvođača sa etikete“, objašnjava on.

Sličan je i komentar na smenjivanje trendova u elektronskoj muzici. „Ako jedeš istu hranu svaki dan, smoriš se. Ako se nekom svidi trend, onda forsira samo jedan zvuk. To je greška, jer ne jedeš samo jednu vrstu hrane“, nastavlja on.

Na kraju, John podvlači da je nalaženje svežih sastojaka njegov opšti pristup životu. „Kad god radimo zajedno, Richie i ja mislimo o tome šta želimo od tehnologije, šta nam treba... i zaista jeste tako prosto! Ne znam u kom smeru ide muzika, ali biću prvi koji će saznati. Znam šta volim, a volim sve. Moj posao kao DJ-a je da kažem ljudima – hej, kupite ove pesme i uživajte u njima!“, završava on.


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..