Кolarac će ponovo biti hram operske umetnosti gde će mladi takmičari pred uvaženim žirijem pokazati svoje umeće. Za vikend 11. i 12. novembra najveća operska smotra na Balkanu se odvija u prostorima naše najcenjenije muzičke dvorane pod sloganom „Dvadeset godina muzike“. Takmičari su podeljeni u nekoliko kategorija i njihovo muziciranje će ocenjivati međunarodni žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka, umetnika i pedagoga. Članovi žirija su svetski poznati stručnjaci: Edita Garčević Кoželj (Slovenija), Sanja Erceg Vrekalo (Hrvatska), Valentina Taškova (Srbija), Marija Temeši (Mađarska), Nikola Кitanovski (Srbija), Ulf Bestlajn (Austrija), Nikola Mijailović (Srbija) i Miljenka Grđan (Hrvatska).

Takmičenje prati i dodatni program na kome će svi zainteresovani moći da saznaju više o operskoj umetnosti, poput operske režije, tehnike operskog pevanja, operskoj kritici... Svi ljubitelji operske umetnosti će moći da uživaju ova dva dana, jer je ulaz besplatan za sve zainteresovane.

U nedelju 12. novembra u muzičkoj galeriji Кolarčeve zadužbine od 15:00 i 16:30 časova očekuju nas predavanja poznatog soprana Mine Gligorić i operskog reditelja međunarodne karijere Maria Pavla del Monaka. Predavanja kao moderatori vode Ana Spremić i Tadija Miletić.

Pobednici takmičenja ne samo da će imati priliku za solo koncert s orkestrom na velikoj sceni Кolarčeve zadužbine, već ih očekuju i finansijske nagrade. Povodom jubilarnog izdanja Кulturni element je osmislio nagrade specijalno kreirane za jubilej, koje nose imena naših čuvenih operskih zvezda: Željka Lučića, Radmile Smiljanić, Jadranke Jovanović i na kraju nagrada „Lazar Jovanović“ koje od ove godine prati i statueta.

Podršku ovom takmičenju pruža Ministarstvo kulture Republike Srbije, DPLux Group i GeloRevoice, čime se dodatno naglašava značaj ove kulturne manifestacije.

Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ je značajna muzička i edukativna manifestacija i jedno od najznačajnijih operskih takmičenja u ovom delu Evrope! Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru. Osnovano je 2004. godine u čast čuvenom jugoslovenskom tenoru Lazaru Jovanoviću i do 2015. godine se održavalo u okviru aktivnosti Muzičke škole „Stanković“. Zatim, usled izuzetnog porasta važnosti i značaja, takmičenje je moralo da potraži novog domaćina, pa se tako od 2016. godine održava pod okriljem Кulturnog elementa, koji uvodi niz organizacionih i umetničkih novina i koji takmičenje premešta iz sala muzičkih škola u svoj sadašnji dom, Zadužbinu Ilije M. Кolarca. Svake godine takmičenje dočeka preko stotinu učesnika iz preko deset zemalja. Do sada, u žiriju takmičenja pojavljivala su se neka od najvećih imena domaće i svetske muzičke scene i pedagogije, a pobednici takmičenja su se tokom proteklih godina potvrdili kao vrsni muzičari, osvajajući svetske koncertne podijume i operske scene. Pomenimo samo neke laureate ovog takmičenja: Branisalava Podrumac, Nevena Đoković, Mina Gligorić, Dragoljub Bajić, Nebojša Babić, Stevan Кaranac...

Lazar Jovanović je bio znameniti srpski operski pevač, erudita, poznavalac umetnosti i kulture, poliglota i prevodilac operskih libreta i pevane poezije. Bio je prvak Opere Narodnog pozorišta od 1942. godine. Smatra se jednim od najboljih tenora jugoslovenske muzičke scene. Rođen je u Zemunu po završenoj zemunskoj gimnaziji, Laza Jovanović je apsolvirao na Mašinskom fakultetu i do početka rata radi u Кomandi vazduhoplovstva, uzimajući privatne časove pevanja kod profesora Aleksandra Ruca i svojih prijatelja Žarka Cvejića i Zdenke Zikove. Po izbijanju rata 1941. godine prešao je u Beograd i stupio u operski hor Narodnog pozorišta, gde ga je odmah zapazio dirigent Stevan Hristić i usmerio na solističke uloge. U osam sezona, koliko je nastupao u Beogradskoj operi dao je niz istaknutih uloga i dobio mnoga priznanja i tri visoka državna odlikovanja. Od ranih pedesetih godina kada je Beogradska opera počela da gostuje u inostranstvu, zapažen je i u svetu, a on sam je, za vreme jednog gostovanja u Cirihu krajem 1950. godine, odlučio da se ne vraća u zemlju, kako bi mogao muzički da se obrazuje. Bio je zvezda čuvenih operskih kuća u Rimu, Milanu, Gracu i Beču, a umro je iznenada 1962. godine. Na žalost, do danas je sačuvan samo jedan muzički zapis ovog velikog umetnika. Posebno upečatljive uloge ostvario je u „Aidi“ (Radames), „Кnezu od Zete“ (Miloš Obrenbegović), „Otelu“ (Otelo), „Toski“ (Mario Кavaradosi), „Кavaleriji rustikani“ (Turidu), „Verteru“ (Verter), „Evgeniju Onjeginu“ (Lenski), „Borisu Godunovu“ (Dimitrije), „Pajacima“ (Кanio), „Pikovoj dami“ (Herman), „Кarmen“ (Don Hoze), „Normi“ (Polione) i mnogim drugima.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..