U subotu 4. novembra, druge večeri 26. Pančevačkog džez festivala, u Kulturnom centru Pančeva nastupiće kvartet poljskog saksofoniste Maćeja Obare, orkestar Flat Earth Society iz Belgije i austrijska grupa chuffDRONE. Festivalsko veče će u 20 časova, u Dvorani Kulturnog centra, otvoriti kvartet poljskog saksofoniste Maćeja Obare, jednog od najistaknutijih protagonista savremene evropske džez scene. Koncerti ovog benda blistaju sjajem Obarinog improvizatorskog nadahnuća, kao i trojice saradnika, u maniru plime i oseke, narastanja i opuštanja tenzije. Iako svira alt, a ne tenor saksofon, Obara je po maniru sličan poznom, spiritualnom Koltrejnu – muziku osećate celim telom i dušom, ali ju je rečima veoma teško opisati.

Pored muzike sa aktuelnog albuma izašlog u septembru ove godine, deo programa na Pančevačkom džez festivalu biće posvećen sećanju na slavnog poljskog violinistu i kompozitora Zbignjeva Sajferta, čija je fondacija podržala Obarino gostovanje.

U 21:30 u istom prostoru nastupiće legendarni belgijski orkestar Flat Earth Society. Pod rukovodstvom multiinstrumentaliste i kompozitora Petera Vermerha, ovaj sastav ostvaruje neverovatan spoj različitih stilova, zanimljiv ozbiljnim džez poznavaocima, ali i zavodljiv za mlađu rok publiku. U njihovom izvođenju sreću se Čarls Mingus i Frenk Zapa, tradicija i avangarda, zahtevno aranžiranje i slobodna improvizacija, ozbiljne note i vrhunska zabava. Ovogodišnja turneja nosi naziv Best of FES 24 Years, predstavljajući rekapitulaciju najzanimljivijih momenata iz njihovog bogatog diskografskog opusa.

Program u 23h, u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, zatvara sastav chuffDRONE koji udružuje petoro harizmatičnih mladih austrijskih muzičara raznovrsnih individualnih interesovanja. Zajedno, oni su pak mudri timski igrači koji uranjaju u međusobne muzičke svetove s punom posvećenošću. Ovaj kvintet ujedinjuje energiju s poezijom, muzički nestašluk sa sviračkom perfekcijom. Zahvaljujući njihovoj kolektivnoj snazi, granice između kompozicije i improvizacije nestaju, a njihovi različiti instrumenti i izrazi spajaju se u nabijen, pulsirajući zvuk, nadahnut i evropskom poetičnošću i kolmenovskim avanturizmom.

Organizator festivala je Kulturni centar Pančeva uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, i uz podršku kompanije Brose, Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Ministarstva kulture i nacionalnog nasleđa Republike Poljske, Ambasade Izraela u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Austrijskog kulturnog foruma, Fondacije Zbignjeva Sajferta, Flanders – Regiona umetnosti, Grada Genta.

foto Ralph Kuehne

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..