Na 55. BEMUS-u tokom vikenda, 14. i 15. oktobra održaće se koncerti za koje se traži karta više. U subotu 14. oktobra u Kolarčevoj zadužbini od 20.00 biće izveden Verdijev “Rekvijem”. Učestvuju: Simfonijski orkestar i hor RTS, Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, dirigent Bojan Suđić, sopran Sonja Šarić, mecosopran Deniz Uzun, tenor Mario Bag, bas Goran Jurić. Za ovaj koncert ostalo je još vrlo malo ulaznica na sajtu tickets.rs. Narednog dana, u nedelju 15. oktobra u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu od 20.00, održaće se koncert Kvarteta Rubikon koji je rasprodat nedelju dana unapred. Nastupaju: Robert Lakatoš, violina; Marko Josifoski, violina; Jožef Bisak, viola; Dragan Đorđević, violončelo i gost koncerta - Mihail Horia, klavir. 

Program čine sledeća dela:  Feliks Mendelson - Gudački kvartet br. 2; Antonjin Dvoržak -  Klavirski kvintet br. 2.

U ponedeljak, 16. oktobra koncert će održati velika svetska zvezda, Boris Berezovski, a specijalni gosti nastupa biće Blues Doctors. Na programu će se naći: Ludvig van Betoven: Sonata za klavir br. 1 u ef-molu, op. 2, br. 1; Feliks Mendelson: Rondo capriccioso, op.14; Ludvig van Betoven: Sonata za klavir br. 2 u A-duru, op. 2, br. 2; Feliks Mendelson: Tri etide op.104b. Ostalo je još vrlo malo ulaznica za ovaj koncert, na Ticket Vision prodajnim mestima.

O izvođačima:

Sopran Sonja Šarić, rođena u Somboru, glas je školovala na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Manhajmu (klasa prof. Snežane Stamenković), gde je završila osnovne i master studije. Učestvovala je na brojnim takmičenjima republičkog i internacionalnog nivoa, na kojima je osvojila veliki broj nagrada, između ostalih Gran pri „Marija Kalas” u Atini (2017) i Austrijsku nagradu za muziči teatar („Musiktheaterpreis”) u kategoriji za mlade umetnice (2019) za ulogu Leonore u Verdijevom Trubaduru. Najveći uspeh do sada je postigla 2021, osvajanjem prve nagrade i nagrade publike na četvrtom Međunarodnom pevačkom takmičenju „Eva Marton” u Budimpešti.  

Tursko-nemački mecosopran Deniz Uzun dobitnica je nagrada Elizabet Konel 2022. i Eva Marton 2021. godine. Bila je članica Programa za mlade umetnike Bavarske državne opere.       Najznačajnije u prethodnim sezonama su bile naslovne uloge kao što su Didona u „Didoni i Eneju“ u Teatru „Masimo“ u Palermu, Karmen u Državnom pozorištu u Salcburgu, Zaneto u seriji koncerata sa poluscenskim ,.... Deniz Uzun je bivša članica ansambla Ciriške opere (2016–2021) i Komične opere u Berlinu (2022/2023).

Goran Jurić (bas) je solista Državne opere Štutgarta. Od 2011. do 2017. bio je solista Bavarske državne opere. Dobitnik je prestižnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pevao je glavne basovske uloge u pozorištima i operskim kućama kao što su Berlinska državna opera, Firentinska opera (Opera di Firenze), Teatar Real u Madridu, Kanadska operska kompanija u Torontu, La Feniče u Veneciji, Rimska opera (Teatro dell’Opera di Roma), Opera u Gracu, Teatar San Karlo u Napulju, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, kao i  na Festivalu u Bregencu.

Južnokorejski tenor Mario Bag je, nakon pobede na Međunarodnom muzičkom takmičenju u Montrealu 2018. godine, izabran za Lindeman program za razvoj mladih umetnika, koji je ustanovila njujorška Metropoliten opera. Na sceni Metropolitena debituje 2019. godine u ulozi Prvog stražara u Masneovoj operi „Manon”. Od tada nastupa u Kelnskoj operi, operskim kućama u Lisabonu, Korunji, Seulu, Trstu i drugim.

Od prvog nastupa na festivalu Grad teatar Budva 2003. godine, Rubikon se nametnuo kao jedan od najkvalitetnijih kamernih ansambala u Srbiji. Posle ovog debija, usledila je turneja po Srbiji i Crnoj Gori i nastupi u najprestižnijim koncertnim dvoranama u zemlji. Posle nekoliko godina pauze, 2020. godine, Rubikon se ponovo okuplja i danas ga, kao i na samom početku, čine naši najznačajniji muzičari koji uživaju istaknute pozicije i kao izvođači, i kao pedagozi. Članovi gudačkog kvarteta Rubikon su Robert Lakatoš, profesor violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Marko Josifoski, profesor violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Jožef Bisak, solo viola u orkestru Opere SNP-a, i Dragan Đorđević, profesor violončela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, jedan od osnivača Rubikona pre dve decenije.

Pijanista Mihail Horia se izvođenjem Hajdnovog Koncerta za klavira u De-duru već sa 10 godina predstavio publici. Od tada je više od hiljadu puta nastupio sa brojnim rumunskim orkestrima, uključujući Filharmoniju Žorž Enesku i Nacionalni radio orkestar. Mihail Horia je umetnički direktor Brašovske filharmonije, direktor Festivala TAMTAM, i veoma posvećen muzičar solističkom i kamernom muziciranju.

Pijanista Boris Berezovski je izgradio svetsku reputaciju zahvaljujući snazi svog virtuoziteta i jedinstvenoj osećajnosti. Rođen u Moskvi, Berezovski je studirao na Konzervatorijumu „Čajkovski“ kod Eliso Virsaladze, a privatno se usavršavao i kod Aleksandra Saca. Nakon londonskog debija u Vigmor Holu 1988, The Times ga je okarakterisao kao umetnika izuzetnog potencijala, muzičara očaravajućeg virtuoziteta i neverovatne snage. Dve godine kasnije, 1990. osvojio je Zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi. Dobitnik je brojnih diskografskih nagrada u izboru Deutschen Schallplattenkritik, Le Monde de la Musique, Diapason, The BBC Music Magazine i Sunday Independent. Berezovski je takođe dobitnik nagrade časopisa BBC Music Magazine za 2006. kao najbolji instrumentalista.
 
Blues Doctors je bluz rok bend iz Jekaterinburga, u Rusiji. Vođeni snagom muzike, Bluz doktori priređuju atraktivne, energične koncerte, pune emotivnog naboja, širom Rusije i u Evropi. Članovi benda su Vladimir Demjanov (vokal, gitara), Vladimir Apanicin (bas gitara) i Maks Pletnjov (bubnjevi). Muzičari su se odlučili za ime Bluz doktori zbog toga što, prema njihovom mišljenju,  muzika, posebno bluz, može da pomogne ljudima da se osećaju bolje.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..