Koncert  „Sanremo Giovani World Tour 2023“ održan je 28. septembra 2023. na Kalemegdanu, na Savskom šetalištu (vidikovac) u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije, Ambasade Italije u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Centra beogradskih festivala (CEBEF). Na početku ovog muzičkog događaja obratio se direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Roberto Činkota, i poželeo svima dobrodošlicu. Na oduševljenje publike nastupili su mladi italijanski umetnici: Martina Beltrami, Fiat 131, Nur i Manini, kao i specijalne gošće iz Srbije: glumica Jelena Gavrilović i pevačica Lena Kovačević.

Italijanski pevači izveli su nekoliko svojih numera, ali i popularne italijanske kancone uz koje je publika horski pevala, među kojima su: Caruso, Nel blu dipinto di blu, Aurora, Malafemmena, Mammaria, L'italiano sa kojom je i zatvoren koncert kao posveta nedavno preminulom Totu Kutunju. Svi umetnici su izrazili zadovoljstvo što su u Beogradu i naglasili da bi rado došli ponovo. Bend je predvodio umetnički direktor turneje, Mauricio Filardo.

Najveće oduševljene okupljenih izazavale su pesme koje su izvođači zajednički izveli na bini, kao i duet Lene Kovačević i Jelene Gavrilović sa pesmom Ane Okse Donna con te. Lena Kovačević izvela je sa italijanskim orkestrom i svoj hit Café, kao i pesmu Parole Parole, a Jelena Gavrilović je oživela klasik Darka Kraljića Bez nade.

„Sanremo Giovani World Tour 2023“  je turneja koja promoviše tradiciju italijanske pesme i na najbolji način predstavlja mlade talente italijanske pop muzičke scene, preko mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava i Italijanskih instituta za kulturu.

Fotografije: IIC Belgrado / Irina Duplevskaja

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..