Vesprem Jazz Festival će se održati od 16. do 19. novembra u Vespremu, u okviru programa Mađarska – Evropska prestonica kulture 2023. i UNESCO Grad muzike! Pripremite se za 4 dana legendarnih džez izvođača, omiljenog bubnjara Pitera Gabrijela i Stinga Manu Kače-a, nu džez stil trubača Erik Trufaza, gitarskog virtuoza nagrađenog Gremijem Bilja Frisela, švajcarskog bubnjara Džodžo Majer-a i bend Scari Pockets, koji je stekao slavu svojim fank reinterpretacijama svetski poznatih hitova. Na festivalu će uglavnom nastupiti progresivniji umetnici džez žanra, koji komuniciraju sa graničnim pravcima, ipak, vodeći računa o raznolikosti džeza. Četvorodnevno muzičko putovanje Vespremskog džez festivala počinje koncertom jednog od omiljenih trubača mađarske publike Erika Trufaza.

Njegova muzika kombinuje sviranje pod uticajem Majlsa Dejvisa, klasičnih melodija i elemenata elektronske ili svetske muzike. Erik je čovek stalnog obnavljanja i pomeranja granica žanra. Na svom albumu Rollin', objavljenom ove godine, on reinterpretira filmsku muziku 20. veka, a očekuje se da će neke od pesama, izvesti uživo za publiku u Vespremu.

Manu Kače je započeo svoju karijeru kao sesijski muzičar, radeći sa umetnicima i bendovima kao što su Sting, Dire Straits, Bee Gees, Peter Gabriel, Tori Amos, Jan Garbarek, Al Di Meola i Manu Chao. Privilegovan je što može da meša sve uticaje i prilagodi se svim stilovima. Ali za sve vreme, nikada se nije odrekao svoje najveće ljubavi: džeza. Mađarska publika sada može da sluša njegov kvartet i da se uroni u Katche univerzum fjužn džeza.

Jedinstveno sviranje gitare Bila Frisela čini ga već pet decenija važnom figurom na međunarodnoj rok, pop i džez sceni. Od Roberta Planta preko Elvisa Kostela do Marka Riboa i Norah Džons, nastupao je sa nekim od najvećih imena, ali je poznat i po svojoj sposobnosti da ostane u pozadini, dok svojim solo projektima upravlja sa odgovarajućom skromnošću. U Vesprem će doći sa svojim redovnim kolegama iz benda, basistom Tonijem Šerom i bubnjarom Kenijem Volesenom.

Pogledajte punu listu izvođača ovde >>

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..