Curses je enigmatična figura na elektronskoj muzičkoj sceni. Njegov jedinstven spoj new wave-a i post-punka, prožet bljeskovima elektronskih stilova i klupske muzike iz gotovo svih era njene bogate istorije, izuzetno je uticajan i već godinama inspiriše preispitivanje granica klupske kulture. Luca Venezia je poreklom iz Njujorka, grada poznatog po bogatoj muzičkoj tradiciji. Rano izlaganje klupskoj kulturi i vibrantnom noćnom životu grada jasno je definisalo pravac u kojem će se Curses projekat razvijati. Globalna euforija koja je krajem prošle decenije pratila mnoge izvođače iz Njujorka i Evrope koji su kombinovali zvuk i vizuelne uticaje sa rejv scene sa manje uzdržanim jezikom obično vezanim za žanrove zasnovane na gitarskom zvuku, otvorila mu je potpuno novu perspektivu.

Dok su web forumi i razvoj društvenih mreža pomogli širenju ovog zvuka u pokret koji je bio izuzetno stilizovan i ponekad van granica dobrog ukusa, on je počeo da kreira svoj vlastiti stil, jednako otporan na simplifikovane opise, ali daleko promišljeniji i sadržajniji.

Luca ističe punk etos kao pokretačku silu koja stoji iza kreativnog procesa, inspiraciju pronalazi u industrijskim stilovima osamdesetih i devedesetih godina, kao i u transcendentnim iskustvima sa andergraund žurki, što sve doprinosi jedinstvenom zvuku koji stvara.

Kada je reč o etiketama, Luca se njima ne opterećuje, ali publika i mediji često traže definicije. Veliki broj umetnika koji prelaze uske granice žanrova sa sličnim pristupom zahtevali su neku vrstu oznake. Previše distopijska da bi je nazvali discom, previše melanholična za house, a strukturom i atmosferom previše atipična da bi se svrstala u techno, okarakterisana je kao “dark disco”. Više senzualna nego dezorijentišuća, ali svakako imerzivna i transcendentna poput najintenzivnijeg rejv iskustva, predstavlja muziku kojoj više odgovaraju stroboskopi i dim mašine nego disko kugle. Gotovo svaki članak koji se bavi ovim fenomenom pominje Cursesa kao ključnog protagonistu ove nekonvencionalne priče.

Verovatno najbolja polazna tačka za razumevanje šireg konteksta u kojem Curses projekat fluktuira jeste ambiciozna kompilacija “Next Wave Acid Punx” u kojoj je na temeljan i vešt način objedinio različite aspekte svojih muzičkih interesovanja i uticaja – punk, ranu elektroniku i moderni EBM, protežući se kroz četiri decenije andergraund muzike.

Njegova selekcija prenosi nesvakidišnje misterioznu atmosferu na dancefloor. Važnost kreiranja narativa prirodno proističe iz njegove umetničke prakse i čini integralni deo njegovih DJ setova.

Bilo da nastupa na legendarnom Convenanza festivalu koji je pokrenuo Andrew Weatherall ili pušta muziku kao DJ u glavnoj sobi kluba Circoloco DC-10, Curses uspeva da prenese svoju punk energiju na plesne podijume svih veličina, ostajući veran svom prepoznatljivom zvuku, brišući granice između žanrova i era.

Zajedno sa Marcelom Dettmannom, Curses predvodi glavni program druge večeri sedmog izdanja Apgrade festivala, 16. septembra u Luci Beograd, a pridružuju im se Interstellar Funk i Johana.

Ulaznice za Apgrade festival dostupne su na cooltix.rs i prodajnim mestima Gigs Tixa i Ticket Visiona, po cenama od 1990 RSD za petak, 1790 RSD za subotu i 2990 RSD za festivalske komplete.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..